Formule 2

De Formule 2, ook wel F2 of Formula 2 genoemd, draagt de officiële naam: “FIA Formula 2 Championship”. Omdat de kampioen vaak doorstroomd naar de Formule 1 wordt dit ook wel dé opstapklasse genoemd.

Deze klasse bestond even kort na de Tweede Wereldoorlog tot het jaar 1985, toen het het werd vervangen door de Formule 3000. Van 2009 tot 2012 bracht de FIA de klasse terug met de naam “FIA Formula Two Championship”, waarna het de GP2 Series werd genoemd. De klasse is nu echter weer terug gekomen vanaf 2017 onder de naam “FIA Formula 2 Championship“.

Doorstromers van de afgelopen jaren vanaf deze klasse richting de Formule 1 zijn onder andere Charles Leclerc, George Russel, Lando Norris, Albon en Latifi. Andere coureurs uit deze klasse stromen ook wel door naar andere race klasse zoals de Formule E of de Amerikaanse Indycar.

In het seizoen 2019 kreeg de klasse voor het eerst een Nederlandse kampioen genaamd Nyck de Vries. Nyck zou na het behalen van het Formule 2 kampioenschap overstappen naar de elektrische Formule E klasse en uitkomen voor het team van Mercedes, waar hij in zijn eerste jaar de 11e positie in het kampioenschap wist te behalen met 60 punten.

Benieuwd naar het huidige seizoen? Je kan de F2 kalender hier vinden, zodat je precies weet wanneer welke race is. Indien je nieuwsgierig bent naar de tussenstand kan je hier de tussenstand voor de coureurs en hier de tussenstand voor de teams vinden.