Na elke race zie je de coureurs – na het geven van wat handjes, ‘ellebogen’ of boksen – direct richting de weegschaal lopen om zich te laten wegen. Naast de weegschaal staat een strenge FIA-official die controleert of het wegen wel goed verloopt. Waarom moeten coureurs altijd direct gewogen worden? Dit heeft alles te maken met de reglementen omtrent het minimumgewicht van coureurs. Teams doen er namelijk alles aan om tienden te winnen op de baan en het gewicht van de coureur speelt hier een belangrijke rol in. Maar wat zijn de haken en ogen? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.
Lengte en gewicht coureur: minimaal 80 kilo
Om langere en zwaardere coureurs niet te benadelen, zijn de reglementen veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. Meer gewicht resultaat namelijk in een langzamere tijd op de baan. Vanwege deze reden is het minimale gewicht van de auto (inclusief coureur) omhoog gegaan en moeten ze nu beide minimaal 740 kilo wegen, en dit is dus 7 kilo meer dan eerst. Daarbij komt ook nog eens dat minimaal 80 kilo van de coureur zelf dient te komen. Is dit niet het geval, dan zal de coureur extra ballast op zijn zitplaats moeten bevestigen. In totaal zal de coureur, helm en auto dus minimaal 740 kilo moeten wegen, ook al is de tank leeg.
3 liter vocht verlies
Om dus te controleren of elke auto hieraan voldoet worden dus zowel de auto als de coureur gewogen . Een coureur kan tijdens het racen ongeveer 3 liter aan vocht kwijt raken – zo’n 5% van zijn totale gewicht. Dit is de reden waarom je coureurs nog voor het drinken zich ziet melden bij de weegschaal. Zouden ze dit niet doen, dan zouden ze het vocht (en dus hun gewicht) hiermee kunnen aanvullen. Zelfs zonder het aanvullen van dit vocht moet de coureur, inclusief helm, immers 80 kilo wegen aan het einde van de race.

Randje van de reglementen
Natuurlijk vinden teams altijd wel een manier om een beetje te spelen met de reglementen. Dit is waarom je na afloop van de race coureurs altijd over de stukjes rubber (marbles) ziet rijden. Met dit extra rubber op de banden hebben de teams namelijk iets meer zekerheid dat ze niet per ongeluk onder het minimum gewicht komen. Mede vanwege dit trucje is het op tv aan het einde van de race lastig om te zien wat de status van de banden is. Deze zien er namelijk vanwege de pick-up “versleten” uit, maar zijn dus wel ietsje zwaarder.
Waarom worden coureurs na race/kwalificatie gewogen? De conclusie!
Zo zie je maar weer hoe zwaar er gelet wordt op de reglementen in de sport. Teams zullen altijd het randje opzoeken om extra snelheid te vinden op de baan. Nu weet je waarom de ene auto niet sneller is dan de andere vanwege gewicht en waarom een coureur na afloop van de race direct wordt gewogen.