Team Logo Red Bull Racing Formule 1 team

Red Bull Racing Statistieken
NationaliteitAustrian Team Nationality
Aantal seizoenen19
Aantal races370
Kampioenschappen6
Aantal overwinningen113 (30.5%)
Eerste seizoen2005 (Races: 19, Wins: 0, Percentage: 0%)
Slechtste seizoen(en)2008, 2006, 2005 (Positie: 7)
Beste seizoen(en)2023, 2022, 2013, 2012, 2011, 2010 (Positie: 1)

Resultaten afgelopen jaren

JaarPositieWinsPunten
2023121860
2022117759
2021211585.5
202022319
201933417
201834419
201733368
201622468
201540187
201423405
2013113596
201217460
2011112650
201019498
200926153.5
Mobiele gebruikers scrollen naar rechts voor meer informatie

Driver head-to-head 2024

Max VerstappenVSSergio Pérez
22Aantal races22
17Kwalificatie5
20Race2
21Podium9
0DNFs3
530Punten260

Geschiedenis van Red Bull Racing

In 2005 waagde Red Bull Racing de sprong in het diepe van de Formule 1-wereld, een arena die destijds voornamelijk werd gedomineerd door zwaargewichten als Ferrari, McLaren en Williams. Gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en onder de vleugels van het gelijknamige energiedrankje, kwam Red Bull de sport binnen met hoge ambities maar realistische verwachtingen. Ze wisten dat ze nieuw waren in een sport die geen genade kent voor nieuwkomers.

De auto waarmee ze hun debuut maakten, de RB1, was uitgerust met een Cosworth TJ2005 3.0 V10-motor. Hoewel Cosworth in het verleden een reputatie had opgebouwd als betrouwbare motorleverancier, was deze motor verre van het topsegment van dat seizoen. De RB1 was een degelijke wagen, maar miste de snelheid en betrouwbaarheid om echt competitief te zijn met de topteams.

Achter het stuur zaten twee coureurs met zeer verschillende ervaringen. David Coulthard, een veteraan van de sport, bracht een schat aan kennis en ervaring met zich mee. Christian Klien daarentegen was nog relatief nieuw in de Formule 1. Samen vormden ze een duo dat het team hielp de kinderziektes te overwinnen. Ze behaalden enkele bescheiden successen, zoals enkele puntenfinishes, maar consistentie was ver te zoeken. Later in het seizoen kreeg ook de Italiaan Vitantonio Liuzzi een kans om zich te bewijzen in de RB1.

Het debuutseizoen eindigde met een totaal van 34 punten, wat het team op een 7e plaats bracht in het constructeurskampioenschap. Hoewel dit verre van een droomstart was, legde het de basis voor wat een van de meest succesvolle teams in de moderne Formule 1-geschiedenis zou worden.

Eerste tekenen van vooruitgang

In 2006 voelde Red Bull Racing het optimisme van een nieuw seizoen, gewapend met een significant upgrade in hun technische arsenaal. De oude Cosworth-motor werd aan de kant geschoven en vervangen door de veelbelovende Ferrari 056 2.4 V8. Dit was niet zomaar een verandering; het was een teken dat het team serieuze stappen wilde zetten naar het hogere echelon van de Formule 1. De samenwerking met Ferrari, een van de meest prestigieuze namen in de autosport, was een bewijs van de ambities die Red Bull koesterde.

Ondanks deze vooruitgang kende het team een moeilijk seizoen, en dat kwam tot uiting in hun puntenaantal. Met slechts 16 punten, zelfs minder dan hun debuutjaar, bleef Red Bull Racing opnieuw steken op de 7e plaats in het constructeurskampioenschap. Dat was ongetwijfeld teleurstellend, maar het is essentieel om deze cijfers in context te plaatsen.

De coureurslijst kreeg ook een kleine shake-up. Naast de vaste coureurs David Coulthard en Christian Klien kwam Robert Doornbos, een jonge Nederlander, het team versterken. Doornbos kreeg de kans om zich op het grootste autosporttoneel te bewijzen en deed dat met wisselend succes. Het trio werkte hard, maar het werd steeds duidelijker dat het team nog steeds bezig was met het fijnslijpen van hun algehele pakket.

Hoewel de resultaten op papier misschien tegenvielen, waren er toch tekenen van vooruitgang. De samenwerking met Ferrari was een belangrijke mijlpaal en een leermoment voor het team op gebieden als technologie, strategie en organisatie. Deze ervaringen waren van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van het team en gaven hen de nodige inzichten om in de volgende seizoenen meer competitief te zijn.

Nieuw tijdperk met Renault en Mark Webber

Het jaar 2007 was een keerpunt voor Red Bull Racing, een jaar waarin het team een nieuwe pagina omsloeg op verschillende fronten. Na twee jaar van ontwikkeling en investering in samenwerkingen met andere motormakers, besloot het team een andere route te nemen. Ze schakelden over op Renault-motoren, een verandering die hen niet alleen meer technische kracht gaf maar ook de betrouwbaarheid die ze nodig hadden om consequent punten te scoren.

Bovendien maakte het team ook een belangrijke verandering in de coureursline-up met de toevoeging van de Australische coureur Mark Webber. Webber was geen rookie; hij had een solide reputatie in de Formule 1 en bracht een broodnodige ervaring en leiderschap naar het team. Samen met de Brit David Coulthard, die bij het team bleef, vormde hij een sterk duo dat de potentie had om het tij te keren.

En dat deden ze ook. Met de Renault-motoren onder de kap en de nieuwe coureurssamenstelling behaalde Red Bull Racing dat jaar een respectabele 5e plaats in het constructeurskampioenschap. Ze verzamelden 24 punten, wat misschien niet baanbrekend klinkt, maar het was een belangrijke verbetering in vergelijking met hun prestaties in de voorgaande jaren.

Deze opmars was niet alleen een teken dat de samenwerking met Renault en de nieuwe coureurs effect hadden, maar het gaf ook het team en de fans een reden om optimistisch te zijn over de toekomst. Het leek erop dat de puzzelstukjes eindelijk op hun plaats vielen. Zowel de technische staf als de coureurs hadden nu een beter begrip van wat er nodig was om competitief te zijn in deze zeer complexe en veeleisende sport.

Op zoek naar consistentie

Hoewel 2007 een jaar van verbetering en optimisme was voor Red Bull Racing, bleven de daaropvolgende seizoenen wisselend. Het team had zeker stappen gezet op het gebied van technische ontwikkeling en coureurstalent, maar de consistente vorm, die nodig is om door te stoten naar de top van het klassement, ontbrak nog.

In deze twee jaren, 2007 en 2008, schommelde het team tussen de 5e en 7e plaats in het constructeurskampioenschap. Hoewel dit respectabele posities zijn in een sport waar marges ongelooflijk klein zijn, waren ze nog niet in staat om de gevestigde grootheden zoals Ferrari, McLaren en Williams echt uit te dagen. Het leek alsof het team een plateau had bereikt; ze waren goed, maar niet uitzonderlijk.

Een van de uitdagingen waar Red Bull Racing mee te maken kreeg, was het vinden van de juiste balans tussen snelheid en betrouwbaarheid. Ze hadden momenten waarop ze schitterden, met podiumplaatsen binnen handbereik, maar die werden vaak overschaduwd door technische problemen of strategische fouten. Het team had een wisselvallig seizoen, waarbij goede resultaten vaak werden gevolgd door teleurstellende races.

En dan was er nog de coureursdynamiek. Mark Webber en David Coulthard waren ervaren coureurs, maar zelfs zij konden niet altijd het maximale uit de wagen halen. Of het nu ging om afstellingen die net niet goed genoeg waren of om het missen van strategische calls vanaf de pitmuur, het team was vaak nét niet daar waar ze wilden zijn.

Desondanks waren deze jaren niet zonder hun hoogtepunten. Er waren races waarin het team liet zien waartoe het in staat was, met indrukwekkende inhaalacties en sterke strategische keuzes. Dit gaf fans en insiders een glimp van het potentieel van Red Bull Racing, en de overtuiging dat er meer in het vat zat.

De geboorte van een kampioen: Sebastian Vettel

Als er één jaar is dat als keerpunt kan worden beschouwd in de geschiedenis van Red Bull Racing, dan is het wel 2009. Dit was het jaar waarin alle puzzelstukjes op hun plaats vielen voor het team. Allereerst was er de nieuwe coureursopstelling: naast de ervaren Mark Webber zat nu het jonge Duitse talent Sebastian Vettel achter het stuur. Vettel, die al snel liet zien dat hij een ster in opkomst was, bracht een frisse dynamiek en een winnaarsmentaliteit in het team.

Het was ook het jaar waarin de RB5 werd gelanceerd. Nog steeds aangedreven door een Renault-motor, was deze auto een technisch meesterwerk. De aerodynamica was verbeterd, het chassis was stabieler, en de algehele prestaties lagen hoger dan bij eerdere modellen. De RB5 was een auto die klaar was om te concurreren met de besten, en dat deed hij ook.

De combinatie van Vettel’s jeugdige energie en Webber’s ervaring leek een schot in de roos. Het team toonde gedurende het seizoen een ongelofelijke vorm. Er waren races waarin ze niet alleen de podiums bestegen maar ook iedereen verbaasden met hun snelheid en strategische finesse. Natuurlijk, zoals in elke sport, waren er momenten van pech en tegenslag, maar die leken alleen maar brandstof te zijn voor het team om harder te pushen.

Uiteindelijk sloot Red Bull Racing het seizoen af met een indrukwekkende 153,5 punten, goed genoeg voor een 2e plaats in het constructeurskampioenschap. Dit was niet alleen een enorme sprong in vergelijking met hun voorgaande jaren, maar het was ook een signaal aan de rest van de Formule 1-wereld. Red Bull Racing was niet langer het team dat genoegen nam met middelmatigheid; ze waren een serieuze bedreiging geworden voor de traditionele giganten van de sport.

Dominantie begint

Als iemand het woord ‘dominantie’ in de context van Formule 1 noemt, dan zal de periode van 2010 tot 2013 in veel hoofden opkomen. Dit waren de jaren waarin Red Bull Racing, onder leiding van het wonderkind Sebastian Vettel, de Formule 1-wereld stormenderhand veroverde. Het was niet alleen de vaardigheid van de coureurs die opviel; het was een samenspel van technologische vooruitgang, uitzonderlijke teamstrategie en feilloze uitvoering dat het team tot zo’n krachtcentrale maakte.

Het begin van dit tijdperk kwam in 2010, met de introductie van de RB6. Dit was de auto die het team zijn eerste kampioenschap bezorgde, en die dat met een indrukwekkende 498 punten deed. Naast Vettel was het de betrouwbare en altijd sterke Mark Webber die een belangrijke rol speelde in het succes van het team.

Maar het echte hoogtepunt kwam een jaar later, in 2011. De RB7 was niet minder dan een technisch meesterwerk, en Red Bull Racing leek alle stukjes van de puzzel perfect op hun plaats te hebben gelegd. Met een ongelooflijke 650 punten lieten ze niet alleen de concurrentie achter zich, ze vernietigden ze regelrecht. In dat jaar was er nauwelijks een race waarin Red Bull niet een serieuze kanshebber was voor het podium, en meer vaak wel dan niet, voor de winst.

Ook in 2012 en 2013 bleef het team zijn greep op de sport behouden. De RB8 en de RB9 waren beide technologische wonderen, aangedreven door Renault-motoren die specifiek waren afgestemd op de behoeften van het team. Tijdens deze jaren waren de rollen tussen Vettel en Webber duidelijk: Vettel was de jonge ster die records brak, terwijl Webber de ervaren tweede man was die het team hielp met zijn consistentie en waardevolle input.

De impact van deze vier opeenvolgende kampioenschappen kan niet worden overschat. Red Bull Racing had zichzelf veranderd van een nieuwkomer in de sport tot de standaard waaraan andere teams zich konden meten. Het succes was echter niet alleen te danken aan hun uitzonderlijke technologie of de vaardigheden van hun coureurs, maar aan een teamcultuur die innovatie en perfectie waardeerde.

Na Vettel: de zoektocht naar een nieuwe ster

Het vertrek van Sebastian Vettel in 2015 markeerde een significante verandering voor Red Bull Racing. Vettel was immers het gezicht geweest van hun gouden tijdperk, en zijn leegte zou moeilijk op te vullen zijn. Toch brak er een nieuwe fase aan voor het team, een die gekenmerkt werd door zowel uitdagingen als kansen.

In kwam Daniel Ricciardo, een jonge, energieke Australische coureur met een enorme honger naar succes. Naast hem voegde het team een aantal andere talenten toe, waaronder Daniil Kvyat en later de Nederlander Max Verstappen. Ricciardo liet zien dat hij de snelheid en het talent had om het team naar podiumfinishes te leiden, maar de dominantie die ze ooit hadden, bleef uit. Het team bleef zeker competitief en toonde meerdere keren hun vaardigheid om het de grootmachten moeilijk te maken, maar de consistentie over een heel seizoen ontbrak.

Toen Max Verstappen zich in 2016 bij het team voegde, voegde dat een extra dimensie toe aan de dynamiek van Red Bull. Verstappen, toen de jongste coureur ooit in de Formule 1, bracht een jeugdige energie en een agressieve rijstijl die de fans geweldig vonden. Zijn onbevreesdheid op de baan en zijn vermogen om op cruciale momenten te presteren, maakte hem al snel tot een van de meest opwindende talenten in de sport. Samen met Ricciardo vormden ze een team dat zowel jong als ambitieus was, maar ook rijp voor groei.

Hoewel er enkele hoogtepunten waren, zoals spectaculaire overwinningen en podiumfinishes, was het duidelijk dat Red Bull Racing in een overgangsfase zat. De auto’s waren goed, maar leken niet altijd te kunnen concurreren met de pure snelheid van Mercedes of de strategische diepte van Ferrari. Maar het was ook duidelijk dat er een fundament was gelegd voor toekomstig succes.

Het Max Verstappen-tijdperk

2016 was een gedenkwaardig jaar voor Red Bull Racing, vooral vanwege de komst van Max Verstappen. Deze jonge Nederlandse coureur zette de Formule 1-wereld op zijn kop en bracht een geheel nieuwe dynamiek in het team. Op slechts 18-jarige leeftijd werd Verstappen de jongste coureur ooit die een Grand Prix won, en hij deed dat in stijl tijdens zijn debuutrace voor Red Bull in Spanje.

Samen met de ervaren Daniel Ricciardo vormde Verstappen een duo dat zowel qua snelheid als tactisch inzicht indruk maakte. Maar Verstappen was niet de enige wissel in de coureursopstelling van het team gedurende deze periode. Na Ricciardo kwamen coureurs als Pierre Gasly en Alex Albon, die elk hun eigen unieke talenten en uitdagingen met zich meebrachten. Hoewel ze misschien niet hetzelfde niveau van consistentie en ervaring hadden als Ricciardo, droegen ze wel bij aan het team als solide uitdagers voor de gevestigde orde van Mercedes en Ferrari.

Het team, dat nu een mix had van jeugdig enthousiasme en ervaring, werd gezien als een serieuze bedreiging tijdens elke race. Ze waren niet meer het ‘kleine broertje’ in de Formule 1; ze waren volwaardige rivalen die elk weekend podiumplekken en zelfs overwinningen konden opeisen. Wat interessant is aan deze periode, is dat het team begon te experimenteren met verschillende technische partners en motoren, zoals de overstap naar Honda-motoren in 2019. Dit gaf het team nieuwe mogelijkheden en strategieën om mee te spelen, waardoor ze hun status als uitdager konden consolideren.

Maar wat echt opviel, was de groei van Verstappen als coureur. Zijn aanvankelijke bravoure en agressiviteit op de baan rijpten tot een meer berekende en strategische benadering van racen. Dit ging hand in hand met de verbeterde prestaties van het team en maakte Red Bull Racing tot een waar fenomeen om in de gaten te houden.

Terug naar de top

Na enkele jaren van opbouw en verfijning kwam Red Bull Racing, nu omgedoopt tot Oracle Red Bull Racing, in 2021 en 2022 terug op het niveau waar het team wilde zijn: de top van de Formule 1. Met de RB16B en de daaropvolgende RB18 gooide het team hoge ogen en zette het nieuwe standaarden voor prestaties en innovatie.

De RB16B was een voorbode van wat komen ging. Dit wonder van de techniek, uitgerust met een Honda RA621H 1.6 V6-turbomotor, zette de toon voor een jaar waarin het team vocht voor de titel. Onder de vleugels van coureurs Max Verstappen en Sergio Pérez wist het team indrukwekkende resultaten neer te zetten, wat resulteerde in een tweede plaats in het kampioenschap. Dit was een duidelijk teken dat Oracle Red Bull Racing op het punt stond om weer te domineren, en dat de concurrentie serieus rekening moest gaan houden met dit team als titelkandidaat.

Maar de echte kers op de taart kwam in 2022 met de introductie van de RB18. Wat dit voertuig echt onderscheidde, was de Red Bull RBPTH001 1.6 V6-turbomotor, een motor van eigen makelij. Na jarenlang vertrouwd te hebben op externe motorenleveranciers als Renault en Honda, was dit een dappere stap. En het loonde: het team behaalde de eerste plaats in het kampioenschap. Deze mijlpaal was niet alleen een bewijs van de engineeringkunsten van het team, maar ook van hun strategisch vernuft en risicobereidheid.

De coureurs, Verstappen en Pérez, waren de helden op de baan, die met hun vaardigheden en zenuwen van staal het maximale uit deze technologische hoogstandjes wisten te halen. Het duo vormde een synergetische combinatie die het beste in elkaar naar boven haalde, van het instellen van de snelste rondetijden tot het behouden van de strategische posities tijdens de races.

Conclusie

De transformatie van Red Bull Racing van een newcomer die in de achterhoede begon naar een dominante kracht in de Formule 1 is een verhaal dat bol staat van innovatie, strategisch inzicht en pure vaardigheid, zowel op als naast de baan. Dit verhaal wordt gekenmerkt door gedurfde beslissingen, zoals het wisselen van motoren, het binnenhalen van jong talent en het samenwerken met de beste ingenieurs in het veld.

Een van de sleutelfactoren achter deze transformatie is de engineering van wereldklasse. Het team heeft consistent auto’s ontworpen die niet alleen snel zijn, maar ook betrouwbaar en efficiënt. Of het nu de baanbrekende aerodynamica van de auto’s is of de krachtige motoren die ze gebruiken, Red Bull Racing heeft keer op keer bewezen dat ze aan de top van de technologische innovatie staan.

Maar technologie is slechts één kant van het verhaal. Sterk leiderschap is een ander cruciaal element dat het team naar nieuwe hoogten heeft getild. Onder de bezielende leiding van Christian Horner als teambaas en Helmut Marko als adviseur, heeft het team een cultuur gecreëerd die zowel competitief als coöperatief is. Dit leiderschap heeft gezorgd voor stabiliteit en focus, waardoor iedereen binnen het team kon bijdragen aan het gezamenlijke doel: winnen.

Uiteraard kan geen enkel team slagen zonder uitzonderlijke coureurs. Met talenten als Sebastian Vettel, Mark Webber, Daniel Ricciardo, en nu Max Verstappen en Sergio Pérez, heeft Red Bull Racing altijd coureurs gehad die onder hoge druk kunnen presteren. Het vermogen om jonge en onbewezen coureurs te ontdekken, te ontwikkelen en ze te laten schitteren op het hoogste niveau is een van de sterke punten van het team.

Zo heeft Red Bull Racing door een combinatie van technische bekwaamheid, visionair leiderschap en uitzonderlijke rijvaardigheid laten zien dat alles mogelijk is in de Formule 1. Maar het meest indrukwekkende is misschien nog wel hun vermogen om zichzelf constant opnieuw uit te vinden, om niet op hun lauweren te rusten. Dat is de echte reden waarom we kunnen verwachten dat dit team aan de top zal blijven. De geschiedenis en recente successen tonen aan dat als het huidige momentum een indicatie is, Red Bull Racing niet snel tevreden zal zijn met een eenmalige overwinning. Ze zijn hier om een erfenis op te bouwen en de sport op zijn kop te zetten, seizoen na seizoen.

Video's


LIVE: Introducing Red Bull Racing”s 2024 Challenger

F1 Origins | The Story Of Red Bull Racing

World Record F1 Pit Stops | Red Bull Racing Register The Fastest Pit Stop Three Times!

Nieuws over Red Bull Racing