Shutterstock

Formule 1 onthult locatie sprintraces voor seizoen 2024


De Formule 1 heeft de locaties voor de sprintraces van 2024 onthuld en fans kunnen zich alvast verheugen op een mix van terugkerende circuits en spannende nieuwe locaties. Terwijl we Qatar, Oostenrijk, Brazilië en Austin opnieuw mogen verwelkomen, maken ook Miami en China hun sprintrace-debuut.

Miami en China debuteren op de sprintkalender

In de schaduw van reeds gevestigde sprintraces nemen Miami en China het stokje over van Bakoe en België. Vooral voor China is dit een langverwachte terugkeer naar de Formule 1-action, aangezien ze na een pauze sinds 2019 weer terugkeren op de kalender. Spanning is gegarandeerd in Miami, waar de Formule 1 zijn stempel drukt op een weekend vol adrenaline.

Uit het boekje van F1-CEO Stefano Domenicali

“De Sprint heeft zichzelf bewezen in het opvoeren van de spanning en het bieden van spektakel”, zo laat F1-CEO Stefano Domenicali zich positief uit over deze racevorm. Eenzelfde geluid horen we van FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem: “De sprintrace in Shanghai belooft een tactisch spel te worden en met Miami voegen we een vleugje show toe aan een al indrukwekkend weekend.”

Over de sprintraces van 2024

Sprintraces, het zijn de snelle, pittige voorproefjes voor de hoofdrace op zondag. Een concept dat voet aan de grond kreeg in 2021 en alsmaar aan populariteit wint. Binnen een half uur (maximaal een uur) jagen de coureurs naar de finish over een afstand van ongeveer 100 kilometer. Terwijl de traditionele kwalificatie op vrijdag nu een Directe kwalificatie is voor de zondagse Grand Prix, vinden we de nieuwe Sprint Shootout weer op de zaterdag. Deze nieuwe Sprint Shootout voegt een frisse dynamiek toe aan de kwalificatie, met drie kortere segmenten om de opmaat naar de sprintrace te bepalen.

Vrijdag is kwalidag, zaterdag sprintdag, zondag racedag

Het is simpel; iedere dag van een Formule 1-weekend in de ban van de racerij. Op vrijdag trap je af met een kwalificatie die het startveld voor zondag vastlegt, zaterdag staat in het teken van de snelle sprint en zondag culmineert in de Grand Prix. Voor wie het nog niet wist, in sprintraces zijn er punten te verdienen voor de top-acht, een regeling die afwijkt van de traditionele puntenverdeling en zo het klassement nog eens extra door de mangel haalt.

Tegemoetkoming voor schade tijdens de sprintrace

Ook is gedacht aan de impact van sprintraces op de teams. Er is namelijk een compensatieregeling voor eventuele schade tijdens de sprints. Mocht een onfortuinlijke piloot op zaterdag wat bodywork verliezen, dan kan deze onder parc fermé-condities toch nog tegen de grid aan schurken op zondag.



Het format

Vrijdag – Begin van de middag: In de vroege middag begint het weekend met een vrije trainingssessie van 60 minuten. Tijdens deze training kunnen de coureurs hun auto’s testen en zich voorbereiden op de races.

Vrijdag – Einde middag: Later op vrijdag, aan het einde van de middag, vindt de kwalificatie plaats voor de Grand Prix. Dit is een belangrijke sessie waarin coureurs strijden om een goede startpositie voor de hoofdrace op zondag.

Zaterdag – Ochtend: Op zaterdagochtend is er opnieuw een kwalificatiesessie, maar deze keer is het specifiek voor de sprintrace. Coureurs willen hier een goede startpositie behalen voor de sprintrace die later op de dag zal plaatsvinden.

Zaterdag – Middag: In de middag van zaterdag is het tijd voor de sprintrace zelf. Deze sprintrace is korter dan de Grand Prix en beslaat een afstand van 100 kilometer. Het is een intense race waarin coureurs hun snelheid en vaardigheden moeten laten zien.

Zondag: Het sprintraceweekend wordt afgesloten op zondag met de Grand Prix. Dit is de belangrijkste race van het weekend, waarbij coureurs punten kunnen verdienen voor het kampioenschap. Het resultaat van de kwalificatiesessie op vrijdag bepaalt de startvolgorde voor deze race.

Volledig overzicht van de sprintraces 2024

DatumGrand PrixCircuit
20 aprilChina (Shanghai)Shanghai International Circuit
4 meiUnited States (Miami)Miami International Autodrome
29 juniAustria (Oostenrijk)Red Bull Ring
19 oktoberUnited States (Verenigde Staten)Circuit of the Americas
2 novemberBrazil (Brazilië)Autodromo José Carlos Pace
30 novemberQatar (Qatar)Losail International Circuit

In het kort

In 2024 biedt de Formule 1 opnieuw zes sprintraces, nu met Miami en China in de line-up naast de bekende namen als Oostenrijk en Brazilië. De F1-kopstukken prijzen het concept de hemel in, en het lijkt erop dat we weer een jaar vol sprintracespektakel tegemoet kunnen gaan.