Formule 2 Kalender

Photo by Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool


Formule 2, vaak aangeduid als F2, is een fascinerende tak van de autosport die zowel doorgewinterde fans als nieuwkomers veel te bieden heeft. Deze opwindende raceklasse fungeert als een brug tussen de lagere autosportklassen en de hoogste klasse in de autosport: de Formule 1.

Formule 2 kijken

F2-races worden uitgezonden op televisie en via streamingdiensten. In Nederland is Viaplay de aangewezen plek om live verslaggeving van F2-races te bekijken. Daarnaast zijn de races ook te volgen via de streamingdienst F1 TV Pro, waar je toegang hebt tot live beelden, hoogtepunten en herhalingen.

Een F2-seizoen is doorgaans opgebouwd uit meerdere rondes, met elke ronde op een andere locatie over de hele wereld. Tijdens elke ronde zijn er een Kwalificatiesessie, een Sprintrace en een feature race. Het precieze aantal rondes kan van jaar tot jaar verschillen, maar meestal zijn er tussen de 12 en 14 rondes per seizoen.

Hoe zit de F2 in elkaar?

Formule 2-auto’s zijn uitgerust met krachtige 3,4 liter V6 turbomotoren. Deze motoren, die speciaal voor de F2 zijn ontwikkeld door Mecachrome, leveren een indrukwekkend vermogen van ongeveer 620 pk. Dankzij deze krachtige motoren kunnen F2-auto’s snelheden bereiken van wel 335 km/u.

De duur van een F2-race kan variëren. Over het algemeen duren Sprintraces ongeveer 45 minuten, terwijl de langere feature races meestal rond de 60 minuten duren. Deze tijden kunnen echter variëren afhankelijk van het circuit en de specifieke omstandigheden van elke race.

Wat onderscheidt Formule 2 dan van Formule 1? Hoewel beide raceklassen deel uitmaken van de FIA single-seater ladder, zijn er enkele belangrijke verschillen. Ten eerste zijn F2-auto’s iets minder krachtig dan hun F1-tegenhangers. F2-auto’s hebben een topsnelheid van ongeveer 335 km/u, terwijl F1-auto’s snelheden kunnen bereiken van meer dan 375 km/u. Ten tweede is het budget voor F2-teams veel lager dan voor F1-teams, wat betekent dat de technologie en de middelen die beschikbaar zijn voor F2-teams minder geavanceerd zijn.

Dat gezegd hebbende, biedt de Formule 2 een fantastisch platform voor jonge coureurs om hun talent te bewijzen en mogelijk door te stromen naar de Formule 1. Veel huidige F1-coureurs, waaronder wereldkampioenen, hebben hun vaardigheden verfijnd in de F2.

Blijf deze pagina in de gaten houden voor de meest actuele F2 kalender en de nieuwste informatie over de races. Met deze handige gids mis je nooit een moment van de opwindende Formule 2-actie.

Benieuwd naar de stand in het kampioenschap? Bekijk dan de stand in het F2 coureurs kampioenschap, of de stand in het F2 constructeurs kampioenschap.

F2 Kalender

 • 28 jul

  [F2] Belgium
  Circuit de Spa-Francorchamps
 • 25 aug

  [F2] Netherlands
  Circuit Park Zandvoort
 • 1 sep

  [F2] Italy
  Autodromo Nazionale Monza