Red Bull Content Pool

Red Bull in onzekerheid: Ford kan samenwerking opzeggen


Ford heeft Red Bull Racing gewaarschuwd dat het de mogelijkheid heeft om zich terug te trekken uit de geplande samenwerking voor het leveren van motoren vanaf het jaar 2026. Dit volgt na een brief waarin de Amerikaanse autofabrikant aandrong op een snelle en grondige afronding van het onderzoek naar Red Bull-teambaas Christian Horner, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Het onderzoek wordt geleid door een gespecialiseerde externe advocaat. Ford benadrukt het belang van hoge gedrags- en integriteitsnormen bij haar partners.

Onderzoek naar Horner van groot belang voor samenwerking

De aantijgingen aan het adres van Christian Horner en het daaropvolgende onderzoek houden niet alleen Red Bull Racing in hun greep, maar hebben ook invloed op de toekomstige samenwerking met motorleverancier Ford. De Amerikaanse autofabrikant heeft haar zorgen geuit in een brief, waarin ze een snel en zorgvuldig onderzoek naar de kwestie verzoekt. Het bedrijf legt de nadruk op transparantie en laat weten geen directe uitkomst te eisen, maar wijst wel op de mogelijkheid om zich terug te trekken uit de overeenkomst met Red Bull als de bevindingen niet voldoen aan Ford’s normen op het gebied van gedrag en integriteit.

Mogelijke gevolgen van het onderzoek

De mogelijke beëindiging van de samenwerking met Ford zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op Red Bull Racing, vooral gezien de intentie van het team om vanaf 2026 te racen met motoren die ontwikkeld zijn binnen het eigen Red Bull Powertrains-project. De kennis en expertise van Ford zijn daarbij cruciaal. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek naar Horner, zouden verdere gevolgen kunnen ontstaan voor Red Bull’s relaties met andere partners, met name Amerikaanse, die zich mogelijk distantiëren als het gedrag van Horner wordt bevestigd. De uitspraak in de zaak wordt verwacht tussen de tests in Bahrein en de eerste race van het seizoen.Red Bull en Ford kijken gespannen naar de toekomst

Naast de mogelijke implicaties voor de samenwerking tussen Red Bull en Ford, zorgt de aantijging van grensoverschrijdend gedrag door Horner voor opschudding binnen de Formule 1-wereld. Het onderzoek wordt zorgvuldig gevolgd, niet alleen door betrokken partijen maar ook door fans en andere teams. Christian Horner zelf, die sinds 2005 teambaas is bij Red Bull, ontkent alle beschuldigingen en blijft actief deel uitmaken van het team, inclusief de aanwezigheid bij pre-season tests in Bahrein.