Wie zitten er aan de pitmuur tijdens een Formule 1 race?

Je ziet ‘m vaak genoeg langskomen voor, tijdens en na een Formule 1-race: de pitmuur. Meestal herken je daar de team principal, ofwel de teambaas, van het desbetreffende team, maar wie zijn al die andere mensen? En wat doen ze daar precies? We leggen het kort uit. 

Waar is de pitmuur voor?

De pitmuur, die zich bevindt tussen de pitstraat en de main straight, is de mission control van een Formule 1-team tijdens de race, kwalificatie en vrije trainingen. Hier worden de belangrijke beslissingen gemaakt met betrekking tot strategie en wordt ervoor gezorgd dat de rest van het team op de hoogte blijven van de huidige situatie met betrekking tot de race en strategie. Om dit te doen vind je aan de pitmuur talloze schermen, waaronder een buienradar, schermen met data en een instrumentenpaneel voor communicatie.

Wie zitten er aan de pitmuur?

Over het algemeen zitten de belangrijkste leden van het team aan de pitmuur. Dit zijn:

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.
  • teambaas: baas van het team, heeft het eindwoord en draagt de verantwoordelijk
  • hoofd strategie: eindverantwoordelijk voor de strategie
  • hoofd race-engineer: overziet alle op racen gerichte zaken
  • teammanager: stuurt zowel de crew in de pits als in de fabriek aan
  • twee race-engineers, één voor elke coureur: communiceren met de coureurs tijdens de race, kwalificatie of vrije training
  • hoofd ontwerp: eindverantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van de bolide

Naast deze ‘vaste groep’ kan de configuratie per sessie verschillen. Zo zie je tijdens de wintertrainingen bijvoorbeeld ook vaak een coureur aan de pitmuur zitten.

Wie waar zit verschilt per team

Over het algemeen zitten de belangrijkste leden van het team aan de pitmuur. Toch verschilt dit per team. Daar waar de meeste teambazen bijvoorbeeld aan de pitmuur zitten, doet Mercedes-teambaas Toto Wolff dat niet. Hij zit veel liever in de pitbox. De reden hiervoor is eenvoudig, namelijk: persoonlijke voorkeur. Sommige teambazen — zoals Toto Wolff — vinden dat ze beter het team kunnen managen vanuit de pitbox, terwijl andere toch liever traditiegetrouw aan de pitmuur zitten.

Casino Scout Nederland
F1Head