TAG Heuer Porsche Formula E Team

Formule E Jakarta: Pascal Wehrlein wint, Robin Frijns scoort punten


In een spannende race heeft Pascal Wehrlein, coureur van Tag Heuer Porsche, de overwinning behaald in de Formule E van Jakarta 2023. De race, die plaatsvond op het Jakarta International E-Prix Circuit in Ancol, Jakarta Noord, op zaterdag 3 juni 2023, was de eerste van twee races in het seizoen​. Wehrlein, die de race begon vanaf de derde positie, wist een indrukwekkende inhaalactie te maken om uiteindelijk als eerste over de streep te komen​.

Het podium werd gecompleteerd door Jake Dennis van Avalanche op de tweede plaats en Maximilian Gunther van Maserati op de derde plaats​.

Verloop van de race

Maximilian Gunther begon de race vanaf de pole position, maar werd al snel ingehaald door Wehrlein in de vierde ronde. Wehrlein moest echter na de tiende ronde twee plaatsen prijsgeven na inhaalacties door Gunther en Vandoorne. Toen de race de zestiende ronde inging, waren de top drie posities ingenomen door Wehrlein, Gunther en Vandoorne​.

Jake Dennis maakte ook indruk met zijn prestaties, hij wist zich op te werken naar de derde positie en bleef druk zetten op de leiders​.

Robin Frijns scoort eerste punten van het seizoen

Deze finish markeert een belangrijk keerpunt voor Frijns, die bijna een week in een Mexicaans ziekenhuis doorbracht na een ongeval tijdens de eerste ronde van de openingsrace van het Formule E-wereldkampioenschap 2023 vorige maand. Een schijnbaar onschuldige botsing met Norman Nato’s Nissan leidde tot ernstig letsel aan hand en pols voor Frijns, toen zijn linkerarm werd geplet tegen de zijkant van zijn Mahindra-cockpit en vervolgens vast kwam te zitten in het stuur​.

Het ongeluk en de nasleep daarvan waren zowel fysiek als mentaal belastend voor Frijns. Ondanks de ernst van zijn verwondingen – inclusief een zichtbare botbreuk en hevige pijn – toonde Frijns een indrukwekkende vastberadenheid en veerkracht. Het herstelproces was lang en zwaar, maar Frijns bleef vastbesloten om zo snel mogelijk terug in de cockpit te keren​.



Het incident is momenteel onderwerp van een onderzoek door de FIA, dat ernaar streeft om de veiligheid van de coureurs voortdurend te verbeteren. Frijns zelf gelooft dat het ongeluk grotendeels te wijten was aan een ongelukkige reeks gebeurtenissen en positionering, maar gaf aan dat bepaalde aspecten van de Formule E-voertuigen mogelijk bijdroegen aan de ernst van zijn verwondingen​.

De negende plaats in Jakarta is een belangrijke mijlpaal voor Frijns op zijn weg naar herstel en zijn terugkeer naar het hoogste niveau van de Formule E. Het is duidelijk dat hij, ondanks de uitdagingen die hij heeft moeten overwinnen, nog steeds een formidabele concurrent is in de wereld van de elektrische autosport.

Historisch moment voor Formule E in Jakarta

De Formule E van Jakarta 2023 markeert een historisch moment voor het land, aangezien Jakarta voor het eerst twee races in één seizoen organiseert. Dit is een verandering ten opzichte van de vorige edities van de Formule E in Jakarta, die slechts één race per seizoen organiseerden​.

In het kort

Met de overwinning van Wehrlein, de sterke prestaties van Dennis en Gunther, en de puntenfinish van Frijns, was de Formule E van Jakarta 2023 een spannende race vol met actie. We kijken nu al uit naar de tweede race van het seizoen in Jakarta en de verdere prestaties van deze getalenteerde coureurs.