Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Mercedes over de budget cap in 2023?


Na de onlangs gehouden Grand Prix van Canada, heeft Helmut Marko, adviseur van Red Bull Racing, twijfels geuit over de mogelijkheid dat Mercedes de budget cap voor 2023 overschrijdt. Marko, die bekend staat om zijn directe en ongezouten mening, merkte op dat de hoeveelheid updates die Mercedes dit seizoen heeft gebracht hem deed afvragen of ze binnen de gestelde budget cap blijven.

Marko’s bedenkingen

Dr. Marko suggereerde dat een verandering van het autoconcept Mercedes over de budget cap zou kunnen brengen. “Voor ons zou zoiets drie of vier races duren”, zei Marko. “Maar het volgende kritieke punt is – we hebben een kostenlimiet. Wat je ook probeert, of nu opnieuw ontwerpt, gaat verloren in het budget voor andere dingen. Dit is een ontwikkeling die niet gemakkelijk is voor een team”​.

Mercedes is niet bezorgd

Echter, Toto Wolff, teambaas van Mercedes, lijkt niet zo bezorgd te zijn over deze bewering. “In onze situatie is de bovengrens van het budget niet zo belangrijk”, zei Wolff. Hij benadrukte dat Mercedes simpelweg moet beslissen in welke richting ze willen gaan en al hun middelen moeten investeren. “We ontwikkelen nog steeds een auto – de enige vraag is welke auto?” legde hij uit. Met andere woorden, Mercedes zal zich alleen concentreren op het ontwikkelen van één autoconcept, en als dat niet het concept is dat ze momenteel gebruiken, zullen ze stoppen met het ontwikkelen ervan en zich richten op een nieuw concept​.



De toekomst zal het leren

De Formule 1 is een sport van constant evolueren en innoveren, en het budget cap is ingesteld om ervoor te zorgen dat alle teams op een gelijk speelveld concurreren. Of de beweringen van Marko gegrond zijn, of dat Mercedes inderdaad de limiet overschrijdt, zal de toekomst uitwijzen.