Red Bull Content Pool

Max Verstappen start wintertest met vernieuwde RB20: Wat is er nieuw?


Max Verstappen heeft de wintertest van de Formule 1 in Bahrein afgetrapt met de eerste echte verschijning van de Red Bull RB20, de auto waarin de Nederlander zijn titel zal willen verdedigen dit jaar. Het was een uitgelezen kans om de technische aspecten van de nieuwe bolide in detail te bekijken. De RB20 blijft trouw aan bepaalde ontwerpelementen van zijn voorganger, maar introduceert ook enkele opmerkelijke wijzigingen, vooral met betrekking tot de aerodynamica en koeling van de auto.

Red Bulls verfijning in ontwerp

De aanpak van Red Bull Racing met het ontwerp van de RB20 is in lijn met voorgaande jaren, waarbij kleine maar significante aanpassingen zijn doorgevoerd. Ondanks dat het team laat in het seizoen nog veranderingen doorvoerde, is de basisstructuur van de auto vrij consistent. De meest in het oog springende wijzigingen betreffen de aerodynamica rond de ‘gulleys’ en de inlets van de sidepods, die een directe invloed hebben op de efficiëntie en koeling van de auto.

Innovaties en aerodynamische eigenschappen

Een van de opvallendste kenmerken van de RB20 zijn de zogenaamde ‘gulleys’, die een unieke aflopende vorm hebben en bijdragen aan de efficiënte luchtstroom rond de motorafdekking. Daarnaast heeft Red Bull Racing een wijziging doorgevoerd in de inlets van de sidepods. Waar de auto tijdens de presentatie nog hintte naar verticale inlets, verraste de RB20 in Bahrein met horizontale inlets onder de ‘overbite’, wat een continuïteit met vorig jaar suggereert, maar met een slanker profiel.Reacties op de baan

Hoewel de RB20 technische finesse toont, zijn er ook zorgen over de stabiliteit van de auto. Tijdens de vroege fases van de wintertest leek de RB20 nerveus, wat vragen oproept over de rijbaarheid. Dit trok de aandacht van experts en fans, met bedenkingen over de mate waarin Max Verstappen zijn titel succesvol kan verdedigen met deze auto. Red Bull Racing reageert hierop door te werken aan verbeteringen en aanpassingen om de auto te stabiliseren en te optimaliseren voor de komende races. Nieuwe onderdelen zijn reeds onderweg om Verstappen van betere prestaties te voorzien.