Unsplash

Max Verstappen in Zandvoort kijken en je auto parkeren? Dit moet je weten


We hoeven je niet te vertellen dat Formule 1 mateloos populair is. Max Verstappen komt ieder jaar naar Zandvoort om ook daar de winst binnen te slepen. Nu de Formule 1-wedstrijden ook in Nederland worden verreden, kriebelt het voor de echte fans om een bezoek te brengen aan het circuit en Max echt live te zien rijden. Maar als je je auto parkeert op de parkeerplaats van het circuit, kan het gebeuren dat je schade aan je auto oploopt.

Schade aan je geparkeerde auto

Er komen heel wat mensen op het circuit van Zandvoort af om de Formule 1-races live bij te wonen. Daardoor zal het lastig zijn om een goed plekje te vinden om je eigen auto te parkeren. Zo kun je onder meer parkeren bij Barnaart Noord, gelegen aan de Boulevard tussen Bloemendaal en Zandvoort. Een dagkaartje kost 15,50 euro. Een ongeluk zit bij grote drukte in de parkeergarage in een klein hoekje. De kans op autoschade is bij een geparkeerde auto overigens altijd aanwezig. Wat kun je eraan doen?

Schade door een andere auto

Als je weet wie de schade heeft veroorzaakt, kun je de schade verhalen op diens autoverzekering. Je eigen autoverzekering zal niet zonder meer de schade vergoeden. Als je niet weet wie de dader is, wordt het al een stuk ingewikkelder. Daarom is het goed om te weten hoe het precies met de verzekering zit.

Stel: je hebt schade aan je geparkeerde auto doordat de bestuurder van een andere auto de vrije plek iets te groot inschatte, en daardoor langs je auto is geschampt. In sommige gevallen is er een briefje achtergelaten of waren er getuigen die het hebben zien gebeuren. Je kunt dan de schade op de dader verhalen. Is er geen briefje achtergelaten, en zijn er geen getuigen? Dan is de dader onbekend. Je moet dan in ieder geval aangifte doen bij de politie. Deze kan proberen de identiteit van de ‘dader’ te achterhalen. En als dat niet meer lukt, dan kun je een beroep doen op het Waarborgfonds om de schade te betalen. Maar ook dat is best ingewikkeld en kost veel tijd.

Als je wel weet wie de dader is

Eén van de redenen waarom een autoverzekering afsluiten verplicht is, is dat je de schade aan het voertuig van de tegenpartij kunt laten vergoeden. Als je weet wie de dader is, zal zijn autoverzekering de schade moeten dekken. Daarvoor moet je wel een schadeformulier invullen, samen met de tegenpartij. Maak ook duidelijke foto’s maken van de schade is noodzakelijk. Het helpt verder als er getuigen waren. Noteer ook hun gegevens. Vervolgens stuur je het schadeformulier naar je eigen verzekeraar. Deze kan de schade verhalen op de verzekering van de tegenpartij. Vervolgens krijg je bij akkoord uitgekeerd door de verzekeraar, en kun je de schade aan je auto laten repareren.

Ryan Doka via Pixabay

Wanneer kun je je schade laten vergoeden?

Als je alleen een WA-autoverzekering hebt, krijg je de schade aan je geparkeerde auto niet vergoed. Dat geldt ook voor de WA beperkt casco verzekering. De WA-beperkt cascoverzekering vergoedt alleen ruitschades en schade door diefstal of brand. Om deze reden heb je wellicht een Allrisk autoverzekering nodig. Met een WA verzekering van Allianz Direct ben je wel verzekerd als je per ongeluk zelf een andere auto in de parkeergarage beschadigt. Maar als je eigen auto beschadigd raakt, moet je de kosten zelf betalen. Je kunt een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer, maar dat kan alleen als je duidelijk aan kunt tonen dat je de schade niet zelf hebt veroorzaakt.

Wat te doen als je zelf schade maakt?

Andersom kan natuurlijk ook gebeuren: je stapt in je auto in de parkeergarage en ziet per ongeluk een andere auto achter je over het hoofd. Of je opent de deur van je auto en beschadigd daardoor de zijkant van de auto naast je. In zo’n geval is het belangrijk dat je open en eerlijk bent over wat er is gebeurd. Zat de andere bestuurder nog in de auto? Stap dan uit en leg contact. Word niet boos over wat er is gebeurd. Vul samen de schadeformulieren in en neem foto’s van de schade. Eventueel kan de tegenpartij ook de gegevens van eventuele omstanders noteren voor zijn verzekering.

Zat er niemand in de auto van de tegenpartij? Laat dan tenminste een briefje achter met je contactgegevens, waaronder je volledig naam, je telefoonnummer en e-mailadres. Niets is zo vervelend als terugkomen in de parkeergarage met schade, zonder dat je weet wie het gedaan heeft.