Als F1-liefhebber word je het hele jaar door getrakteerd op races. Om alle races ook daadwerkelijk live te kunnen volgen, kun je een abonnement nemen op F1 TV Pro. Dat kost je wel zo’n 8 euro per maand. Het is begrijpelijk dat niet iedereen dat ervoor overheeft of kan betalen. Het is dan fijn om te weten dat je F1-races ook veilig en gratis kunt streamen met een VPN. In dit artikel lees je hoe je dat doet en waarom je illegale streamingsites beter kunt vermijden.
Wat is VPN?
VPN is een afkorting van virtueel privénetwerk. Door een VPN in te schakelen, communiceer je niet meer rechtstreeks met de openbare server of server van je internetprovider. In plaats daarvan worden de data eerst via een versleutelde tunnel naar een VPN-server geleid. Daar vindt encryptie plaats. En vervolgens worden de gecodeerde data verzonden naar de uiteindelijke ontvanger.
Met een online VPN voeg je dus een extra beschermlaag toe aan al je internetverkeer. Daarbij moet wel gezegd worden dat de ene VPN de andere niet is. Vooral gratis VPN’s doen vaak meer kwaad dan goed. Let dus goed op welke VPN-dienst je gebruikt en hoe deze dienst omgaat met jouw gegevens en digitale veiligheid. Voor een betrouwbare VPN ben je gemiddeld een paar euro per maand kwijt. Dan ben je nog steeds goedkoper uit dan met een abonnement op een betaalde streamingdienst.
Streamen met een VPN
Er zijn twee opties als je gratis en legaal Grand Prix-races wilt bekijken. Zowel het Franstalige RTBF als het Oostenrijkse Servus TV zenden deze wedstrijden uit. Het helpt wel als je een woordje Frans of Duits spreekt. Liggen deze talen je wat minder goed, dan kun je ook het geluid van je TV uitzetten en de radio aanzetten. Radio 5 van BBC voorziet je van live commentaar in het Engels.
Voor de ontvangst van RTBF of Servus TV schakel je een online VPN in. Selecteer een VPN-server in België of Oostenrijk en breng de verbinding tot stand. Voor de streamingdienst lijkt het dan net alsof jij je ook in België dan wel Oostenrijk bevindt. Dat komt doordat de website alleen het IP-adres van de geselecteerde VPN-server kan zien. Dit trucje gaat doorgaans niet op voor gratis VPN’s. Streamingdiensten weten natuurlijk best dat buitenlandse bezoekers via een VPN toegang proberen te krijgen tot de inhoud. Gratis VPN’s zijn meestal makkelijk te detecteren.
Andere Voordelen van een VPN
Behalve het verkrijgen van toegang tot anderszins geblokkeerde inhoud, biedt een VPN nog meer voordelen:
Meer privacy
Het IP-adres van de VPN-server schermt jouw eigen IP-adres af. Dat betekent dus dat je je anoniemer op het internet kunt bewegen. Als gegevens toch onderschept worden, is het voor hackers niet meer te achterhalen van wie die gegevens afkomstig zijn.
Bescherming tegen malware en virussen
Een goede VPN biedt ook bescherming tegen malware en virussen. Je krijgt dan een melding als je op het punt staat om een schadelijke website te bezoeken. Bijlages en andere downloads worden gescand op malware en virussen.
Bandbreedte
Cybercriminelen kunnen jouw online activiteiten niet langer volgen. Hetzelfde geldt voor je eigen internetprovider. Je provider kan daardoor niet meer in jouw individuele geval besluiten om op piekmomenten de bandbreedte af te knijpen. Dat betekent dus dat je niet langer last hebt van haperend beeld en lange laadtijden. En dat is wel zo fijn als je midden in een spannende F1-race zit.
Illegale streamingsites
Om gratis F1-races te streamen, zou je natuurlijk ook uit kunnen wijken naar illegale streamingsites. Toch is dit allesbehalve verstandig en wel om deze redenen:
Eigenaar
Om te beginnen weet je niet wie de eigenaar van de illegale streamingsite is. Omdat het illegaal is, ligt het voor de hand dat de eigenaar zijn of haar identiteit niet prijsgeeft. De kans is dus erg groot dat de streamingsite opgezet is door hackers of andere cybercriminelen. Door je te registreren op zo’n site, geef je al meteen je persoonlijke gegevens door aan een cybercrimineel. Deze gegevens kunnen gebruikt worden voor phishing of identiteitsfraude. Ook op het dark web vinden dergelijke gegevens gretig aftrek.
Malware en virussen
Daarbij is er een aanzienlijke kans dat er malware en virussen op de site verstopt zitten. De gratis content doet dan dienst als lokaas. Klik je een link aan of download je een of andere extensie? Dan kun je zonder het te weten malware op je apparaat installeren of je netwerk infecteren. Het gevolg kan zijn dat je hele apparaat onbruikbaar wordt. Het is ook mogelijk dat hackers hiermee toegang krijgen tot persoonlijke gegevens, zoals creditcardinformatie en inloggegevens.
Bloatware
Bloatware is iets anders dan malware, maar het kan net zo vervelend zijn. Je systeem wordt trager, omdat bloatware enorm veel opslagruimte en geheugen inneemt. Ook trekt het je batterij binnen de kortste keren leeg. Daarnaast kun je je verheugen op een onophoudelijke stroom aan pop-ups.