Verschillende vormen van zakelijk leasen


Wat is zakelijk leasen?

Naast Private Lease bestaat er ook zakelijk leasen. Zakelijk leasen is een financieringsmethode die bedrijven de mogelijkheid biedt om voertuigen te gebruiken zonder deze direct aan te schaffen. Het bedrijf sluit een leaseovereenkomst af met een leasingmaatschappij. Door deze overeenkomst krijgt het bedrijf het recht om een brandstof- of elektrische auto te leasen zakelijk voor een bepaalde periode. Dit tegen maandelijkse betalingen. Deze maandelijkse betalingen dekken het onderhoud, verzekeringen of eventuele belastingen die komen kijken bij het geleasede product. Zakelijk leasen komt in verschillende vormen.

Welke vormen van zakelijk leasen zijn er?

Bij zakelijk leasen valt onderscheid te maken tussen twee verschillende vormen: Financial Lease en Operational Lease. Om de verschillende vormen beter te illustreren gebruiken we een auto als voorbeeld voor de geleasede activum.

1.   Operational Lease

Het grote verschil tussen Operational Lease en Financial Lease is het eigenaarschap van de auto. Bij Operational Lease blijft de auto in bezit van de leasemaatschappij. Er wordt maandelijks een vast bedrag betaald aan de leasemaatschappij. Dit vaste bedrag dekt zaken als onderhoud, wegenbelasting, hulp bij pech, bandenvervanging en verzekeringen. Wel komen de brandstofkosten erbij. Doordat de auto in bezit blijft van de leasemaatschappij is het niet mogelijk om deze op balans van je bedrijf te vermelden, hierdoor kan dus niet worden geprofiteerd van de bijkomende fiscale voordelen.

2.   Financial Lease

Bij Financial Lease wordt het aankoopbedrag van de auto gefinancierd door de leasemaatschappij, er is dus sprake van kredietverlening. Vervolgens wordt het aankoopbedrag van de auto afgelost via het bedrijf. Dit maakt de leaser de economische eigenaar. Hierdoor kan de auto dus wel op de balans van het bedrijf worden vermeld en kan er worden geprofiteerd van de fiscale voordelen van deze. Naast het maandelijkse aflosbedrag van het voertuig komen de kosten voor onderhoud, wegenbelasting, hulp bij pech, bandenvervanging, verzekeringen en brandstof er ook nog maandelijks bij. Ook moet de huurder bewust zijn van de waardevermindering van de auto aan het eind van het contract. Wel is de leaser, aan het einde van het leasecontract, niet alleen economisch maar ook juridisch eigenaar van de auto. Vanaf dat punt is de leaser vrij om te doen met de auto wat diegene wil.

Wat zijn de voordelen van zakelijk leasen?

Nu de verschillen duidelijk zijn, hebben we tot slot de voordelen van Zakelijk Leasen op een rijtje gezet. Een van de belangrijkste voordelen is de financiële flexibiliteit, aangezien het bedrijf niet meteen grote kapitaalinvesteringen hoeft te doen om activa aan te schaffen. De kosten worden namelijk verspreid over de looptijd van de lease.

Dit geeft een bedrijf niet alleen ruimte om andere investeringen te doen, maar behoudt het ook de liquiditeit van het bedrijf. Zoals al eerder is genoemd profiteren bedrijven ook van belastingvoordelen, aangezien de leasekosten als bedrijfskosten kunnen worden afgetrokken.

Tot slot zijn de geleasede activa, zoals bijvoorbeeld de auto, altijd gloednieuw en biedt het de mogelijkheid om aan het einde van de periode te upgraden.