Albon spreekt media tegen en verdedigt Helmut Marko

Helmut Marko staat bekend als een meedogenloze mentor en harde leermeester. Door de jaren heen heeft de ervaren Oostenrijker een slecht imago opgebouwd, met name als het gaat om zijn harde behandeling van jonge coureurs. Alexander Albon, voormalig Red Bull- en toekomstig Williams-coureur, vindt echter dat Marko’s reputatie onterecht is. 

Talentontwikkeling

Als speciaal adviseur van Red Bull Racing is Marko onder andere betrokken bij de talentontwikkeling via het junior team van Red Bull. “Doktor Helmut” staat erom bekend dat als een talent niet presteert, hij hem zonder twijfel aan de kant zet – iets wat ogenschijnlijk gebeurt lijkt te zijn met Pierre Gasly, Alexander Albon en Daniil Kvyat. 

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Kwaad daglicht niet eerlijk

Volgens Alexander Albon, die zelf aan de kant werd gezet door Marko en Red Bull, vindt het echter onterecht dat Marko zo vaak in een kwaad daglicht wordt gezet. “Ik denk dat hier sprake is van een misvatting, als ik eerlijk ben,” vertelt Albon in de podcast van F1 Nation. “Red Bull wordt in de media vaak neergezet als slechterik als het over dit onderwerp gaat. Maar de werkelijkheid is heel anders. Helmut [Marko, red.] wordt het slechtst neergezet, maar het betreft in het algemeen.” 

Albon benadrukt dat het logisch is dat de verwachtingen bij Red Bull zo hoog liggen. Formule 1 is immers een topsport en sport kan nu eenmaal hard zijn. “[…] het is op de eerste plaats belangrijk om te beseffen dat het een winnend team is. Ze verwachten goede resultaten van je. De cultuur in het team is zo dat als er niet gewonnen wordt, men niet tevreden is. En zo hoort dat ook te zijn.”

Topmentaliteit

Die topmentaliteit is, zo claimt Albon, juist de reden dat Red Bull zo succesvol is. “Als je voor een van de teams in de top-drie (Red Bull, Ferrari en Mercedes) uitkomt, dan is dat wat er verwacht wordt. Natuurlijk is het zwaar, helemaals je nog niet zoveel ervaring hebt bij een topteam. Maar dat is hoe het is,” concludeert de jonge coureur.

F1Head