Shutterstock

FIA komt spoedig met uitspraak over toetreding nieuwe teams


De FIA heeft aangekondigd dat er binnen zes weken een definitief besluit komt over de mogelijke toetreding van nieuwe teams tot de F1-grid. De geruchtenmolen draait op volle toeren en de namen van Andretti en Hitech worden nadrukkelijk genoemd. Wat gaat dit betekenen voor de dynamiek van het volgende race seizoen?

FIA over nieuwe teams

De FIA, het mondiale bestuursorgaan van de autosport, staat altijd open voor nieuwe teams. Maar voordat ze het welkomstkleed uitrollen, willen ze eerst elke aanvraag nauwgezet onderzoeken. “We hebben het over serieuze mensen en grote namen. Een grondige beoordeling van de aanvragen is essentieel,” liet FIA-baas Mohammed Ben Sulayem doorschemeren.

Het autosportorgaan heeft een effectieve methode ontwikkeld om serieuze kandidaten te identificeren. Met 12 teams als het maximale aantal in het F1-veld, is er plek voor twee extra renstallen. Maar, zo benadrukte de FIA, ze willen niet zomaar een team. Ze zijn op zoek naar teams van het hoogste niveau, en een autofabrikant heeft altijd de voorkeur.



De voorsprong van Andretti en Hitech

De F1-journalistieke wereld is in rep en roer door de mogelijke komst van Andretti en Hitech. Andretti, gesteund door Cadillac, lijkt een prominente speler te zijn in de race naar een F1-slot. Hitech, het Formule 2-team gesteund door Kazachse miljardair Vladimir Kim, heeft ook zijn ambitie getoond om het elitecircuit te betreden.

Tegenwind vanuit F1 top

Stefano Domenicali, de CEO van Formule 1, lijkt echter niet helemaal aan boord te zijn met het idee van nieuwe teams. Hij gelooft dat de sport al op een goed spoor zit. “Je moet altijd evenwicht behouden. We kunnen wel meer coureurs hebben, maar er is altijd een limiet,” gaf hij vorig jaar aan bij Sky Sports.

Aftellen tot de beslissing

Met de FIA die belooft binnen vier tot zes weken een definitieve beslissing te nemen, is het voor fans en teams een spannende tijd. Wie weet welke nieuwe gezichten we volgend seizoen op de grid zullen zien!