Mercedes en Red Bull Racing beschuldigen elkaar van “spelen van spelletjes”

Na een succesvolle Grand Prix van Mexico was Red Bull-teambaas Christian Horner niet te spreken over Mercedes. De Brit vond namelijk dat de Duitse renstal “spelletjes speelden” om het punt voor de snelste raceronde bij Verstappen weg te kapen. Toto Wolff, teambaas van Mercedes, vindt juist tegenovergestelde – namelijk dat Red Bull het team was dat spelletjes speelde. 

Bottas opgeofferd

Mercedes-coureur Valtteri Bottas kende een teleurstellende Grand Prix. De Finse coureur startte als eerste na een indrukwekkende kwalificatie op zaterdag, maar werd in de aanloop naar de eerste bocht verschalkt door Verstappen en Hamilton. Tot overmaat van ramp werd Bottas in dezelfde bocht in de rondte getikt door een te enthousiaste Ricciardo. Het resultaat: in een enkele bocht van de eerste naar de laatste plek en noodzakelijke pitstop. 

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Het was daarom geen verrassing dat Mercedes besloot Bottas aan het einde van de race op te offeren. De Fin werd naar binnengehaald en kreeg vers rubber om zo de snelste ronde van Verstappen af te pakken. Zo moest worden voorkomen dat Verstappen nóg verder uitliep in het kampioenschap. 

Verstappen scherp

Dat ging echter toch een stuk lastiger dan gedacht. Na zijn pitstop kwam Bottas namelijk vlak achter Verstappen, die op zijn beurt scherp genoeg was om de Fin te vertragen. Toen Bottas de Nederlander toch wist in te halen maakte Verstappen slim gebruik van de blauwe vlaggen om de Mercedes-coureur te vertragen 

Als gevolg hiervan kon Bottas geen snelle ronde zetten en haalde Mercedes de Fin nogmaals naar binnen voor vers rubber. Uiteindelijk kreeg Bottas het in de laatste ronde voor elkaar om de snelste raceronde te noteren. 

Gamesmanship van beide kanten

Na de race betichtte Horner Mercedes van zogenoemd gamesmanship – het enigszins verbuigen van de regels of gebruik maken van slimmigheidjes. Wolff zag het echter anders. Volgens de Oostenrijker was het juist Verstappen die spelletjes speelde, toen hij bewust Bottas vertraagde.

“Daar zagen we wat gamesmanship. Max zag dat Valtteri voor de snelste ronde ging en vertraagde hem daarom. Dat mag hij trouwens gewoon doen.”

F1Head