Shutterstock

Waarom Honda de samenwerking met Aston Martin verkoos


In het gevecht om de motorenlevering vanaf 2026 heeft Honda gekozen voor een samenwerking met het F1-team van Aston Martin. Het team, met coureurs Fernando Alonso en Lance Stroll, heeft zich verzekerd van de krachtige Japanse motoren. Dit betekent dat de huidige samenwerking van Honda met Red Bull Racing en Max Verstappen ten einde loopt. Verschillende teams toonden interesse, maar de uiteindelijke keuze viel op Aston Martin.

Belangrijke factoren in de keuzeproces

Koji Watanabe, president van Honda Racing Cooperation, heeft aangegeven dat meerdere Formule 1-teams interesse toonden in een samenwerking. De gesprekken varieerden in aantal en intensiteit, maar specifieke details over de andere geïnteresseerde teams werden niet onthuld. Uiteindelijk gaf het sterke leiderschap van Lawrence Stroll en de toekomstvisie van het team de doorslag.

Aston Martin’s toekomstplannen imponeren Honda

De redenen voor Honda’s keuze zijn duidelijk. Zo sprak de passie en visie van Lawrence Stroll om het wereldkampioenschap te beogen sterk aan. Daarnaast speelde de investering in een nieuwe fabriek in Silverstone een belangrijk rol. De fabriek is momenteel in aanbouw en heeft al meerdere bezoeken van Honda ontvangen.



Eenheid en openheid binnen Aston Martin

Naast fysieke investeringen, is de werkcultuur binnen Aston Martin ook bepalend geweest. De samenwerking en eenheid binnen het team, evenals de openheid van het managementteam, waarbij personen zoals Martin Whitmarsh en Mike Krack betrokken zijn, hebben Honda verder overtuigd. Het is duidelijk dat voor Honda niet alleen de technische specificaties, maar ook de teamdynamiek en -structuur van belang zijn.

Eerdere samenwerkingen van Honda

Voordat Honda zich aansloot bij Red Bull Racing en VCARB, hadden ze een turbulente periode met McLaren, die niet aan de verwachtingen voldeed. Desondanks hebben ze waardevolle lessen getrokken uit het verleden en deze toegepast in hun nieuwe samenwerking. Ook hebben ze de banden met Fernando Alonso, voormalig McLaren-coureur, hersteld wat heeft bijgedragen aan deze nieuwe stap richting een samenwerking met Aston Martin.