De Canadese Grand Prix, gepland op 18 juni, wordt bedreigd door bosbranden die woeden in de regio Quebec, ten noordoosten van Montreal waar de race plaatsvindt. Er zijn momenteel naar schatting 160 branden actief. Deze situatie heeft geleid tot een sterke rookontwikkeling die zelfs zo ver reikt als New York, waar mensen geadviseerd worden om buitenshuis maskers te dragen.
F1 officieel standpunt
Formule 1 functionarissen proberen ondanks deze uitdagende omstandigheden de zorgen te verminderen. Volgens een rapport van The Daily Mail geloven de functionarissen dat de Canadese Grand Prix volgens schema kan doorgaan. Een woordvoerder van de F1 heeft verklaard dat het evenement nog niet in gevaar is. Bovendien blijft de luchtkwaliteit in de regio goed. De huidige gegevens ondersteunen dit standpunt. Op donderdagochtend was de Air Quality Index (AQI) in Montreal 16, wat de stad in de “Goede” range plaatst, en ruim onder andere steden in Canada en in de oostelijke Verenigde Staten.
Impact van het weer
Hoewel de windstromen enigszins moeilijk te voorspellen zijn, voorspellen weerkundigen dat er regen en koelere temperaturen naar Canada zullen komen dit weekend, wat de omstandigheden verder zou moeten verlichten. Dit zou welkom nieuws zijn voor het land en de regio, aangezien Canada de afgelopen weken te maken heeft gehad met een groot aantal bosbranden.
Mogelijke gevolgen voor de Grand Prix
Meer dan 15.000 inwoners van Quebec zijn gedwongen het gebied te evacueren, wat problemen kan veroorzaken voor de race op het Circuit Gilles Villeneuve. F1 CEO Stefano Domenicali houdt de situatie nauwlettend in de gaten, maar zou volgens Duitse rapporten niet bezorgd zijn gezien de verwachte afkoeling en regenval in de komende dagen. Desalniettemin verwachtte het managementteam van F1 ook dat de Emilia-Romagna Grand Prix van dit jaar ondanks overstromingen zou doorgaan, maar moest het evenement later annuleren.
Als de Canadese Grand Prix wordt geannuleerd, zou dit de derde annulering van het seizoen betekenen, na de annulering van de Chinese Grand Prix vanwege COVID-19-beperkingen en de Emilia Romagna Grand Prix vanwege overstromingen. Een aanvankelijk recordaantal van 24 races op de kalender is al gereduceerd tot 22, en het verlies van Canada zou een enorme klap zijn.
Rampzalige situatie
De situatie in Canada is zonder twijfel rampzalig. Volgens de Canadese federale minister van noodvoorbereiding, Bill Blair, is er al 9,4 miljoen hectare verbrand. Om dit in perspectief te plaatsen, is dit maar liefst 15 keer het gemiddelde over de laatste 10 jaar. Dit getal illustreert de buitengewone omvang en ernst van de huidige bosbranden, die een directe bedreiging vormen voor gemeenschappen, de lokale flora en fauna, en nu ook voor internationale evenementen zoals de Canadese Grand Prix.
De bosbranden, die zich over grote delen van het land hebben verspreid, hebben al tot enorme evacuaties geleid. Meer dan 15.000 inwoners van Quebec zijn gedwongen hun huizen te verlaten, wat aantoont hoe wijdverbreid en ernstig deze crisis is. Deze evacuaties kunnen ook logistieke problemen veroorzaken voor de Grand Prix, gezien de mogelijkheid van beperkte toegang tot faciliteiten en infrastructuur, en de noodzaak om de veiligheid van zowel de deelnemers als de fans te waarborgen.
Deze situatie onderstreept ook de grotere milieucrisis waarmee we wereldwijd worden geconfronteerd. Bosbranden van deze omvang en intensiteit zijn een duidelijk signaal van de klimaatverandering en de noodzaak om dit probleem aan te pakken. De invloed van deze branden op een wereldwijd evenement zoals de F1 benadrukt hoe deze milieucrisissen ook een grote invloed kunnen hebben op de sportwereld.
Hoewel de F1-organisatoren er alles aan doen om de Canadese Grand Prix door te laten gaan, blijft het duidelijk dat we in een tijd leven waarin sportevenementen niet immuun zijn voor de bredere milieuproblemen waarmee onze planeet wordt geconfronteerd. De race, en hoe F1 reageert op deze crisis, kan ook een belangrijk moment zijn in de discussie over hoe sportevenementen kunnen en moeten reageren op milieucrisissen.