Shutterstock

Eigenaar Formule 1 Liberty Media neemt MotoGP over voor gigantisch bedrag


Liberty Media, bekend als eigenaar van de Formule 1, heeft aangekondigd de MotoGP over te nemen van Dorna Sports. Met deze overname verwerft Liberty Media 86% van de aandelen in de motorsportklasse. De transactie wordt gewaardeerd op ongeveer 4,2 miljard euro, wat Liberty Media tot de belangrijkste aandeelhouder maakt terwijl Dorna Sports een belang van 14% behoudt.

Details van de overname

De overname omvat een betaling die bestaat uit ongeveer 65% contant, 21% aandelen van Series C Liberty Formula One common stock en 14% aandelen die in het beheer van de MotoGP blijven. Greg Maffei, President en CEO van Liberty Media, uitte zijn enthousiasme over de uitbreiding van hun live sport- en entertainmentportfolio met de MotoGP. Hij benadrukte de toewijding van Liberty Media om de sport te laten groeien ten voordele van de fans, teams, commerciële partners en aandeelhouders.

Europese Unie en mogelijke complicaties

De afsluiting van de deal, verwacht tegen het einde van het jaar, hangt nog af van goedkeuringen op het gebied van mededinging en buitenlandse investeringen in verscheidene jurisdicties. Er bestaan zorgen omtrent mogelijk ingrijpen door de Europese Commissie wegens concurrentieoverwegingen. In het verleden, in 2006, moest CVC Capital Partners afstand doen van de MotoGP-rechten om de Formule 1-overname te voltooien, als gevolg van zorgen van de Europese Commissie over monopolievorming binnen de EU. Het is momenteel onduidelijk hoe de Europese Commissie zal reageren op deze nieuwe overname.



Financiële details en concurrenten

In 2022 genereerde Dorna Sports, het bedrijf achter MotoGP, een omzet van 474.8 miljoen euro, een stijging van 33% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijf, gevestigd in Madrid, heeft ook recent zijn schulden geherfinancierd tot 975 miljoen euro om zijn liquiditeit te verhogen. Liberty Media was niet de enige gegadigde voor de MotoGP, maar werd gezien als de voorkeursoptie boven partijen als Qatar Sports Investments en TKO, gezien de waarborgen voor een soepele overgang.

Toekomstperspectieven

Met de overname is de verwachting dat Liberty Media, net zoals eerder succesvol werd gedaan met Formule 1, de MotoGP naar een hoger niveau zal tillen door middel van vergelijkbare strategieën, waaronder uitbreiding van de kalender en het vergroten van de aanwezigheid in de Verenigde Staten. Dorna’s topmanagers, waaronder Carmelo Ezpeleta en zijn zoon Carlos, blijven naar verwachting aan om te zorgen voor stabiliteit en continuïteit tijdens de overgangsfase.