Clive Rose - Formula 1/Formula 1 via Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

‘Funtaks’: Formule 1 fans gaan extra betalen in Zandvoort


Formule 1-liefhebbers die uitkijken naar de Grand Prix van Zandvoort, zullen vanaf 2024 iets dieper in de buidel moeten tasten. De gemeente Zandvoort heeft namelijk besloten een extra belasting, de zogenaamde ‘funtaks’, in te voeren.

De nieuwe belasting

Vanaf 2024 wordt er bij evenementen met meer dan 10.000 bezoekers, waaronder de Formule 1-race en de Historic Grand Prix op het Circuit Zandvoort, een ‘vermakelijkheidsretributie’ van 3 euro per bezoeker geheven. Deze kosten kunnen door organisatoren worden doorberekend in de ticketprijzen.

De ‘funtaks’ is in het leven geroepen om de kosten te dekken die de gemeente maakt om grote bezoekersstromen in goede banen te leiden. Denk hierbij aan verkeersregelaars, extra afvalverwerking en veiligheidsmaatregelen.

Reactie van de organisatie

De organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort is niet blij met de nieuwe belasting. Volgens hen brengt de Grand Prix juist veel geld naar de gemeente. Echter, als de belasting toch wordt ingevoerd, heeft de organisatie aangegeven zich hierbij neer te leggen.



Toekomstige Grand Prix

De volgende Grand Prix in Zandvoort staat gepland voor eind augustus, waarbij ruim 300.000 bezoekers worden verwacht. Er is al bevestigd dat er in 2024 en 2025 ook Formule 1-races in Zandvoort zullen zijn. Het is echter nog niet duidelijk of de nieuwe ‘funtaks’ van invloed zal zijn op de kaartverkoop.

In het kort

Hoewel het de bedoeling is dat de ‘funtaks’ de kosten voor de gemeente Zandvoort dekt, is het nog maar de vraag of de fans deze verhoogde ticketprijzen zullen accepteren. In de tussentijd kunnen we alleen maar afwachten en hopen dat de passie voor de Formule 1 niet afneemt door deze extra kosten.