Oekraïense rapport legt verband tussen Haas Automation en Russische wapenindustrie

In een recent rapport van de Economische Veiligheidsraad van Oekraïne (ESCU) wordt Haas Automation, het bedrijf achter het Formule 1-team van Gene Haas, ervan beticht handel te drijven met de Russische wapenindustrie. Dit nieuws is afkomstig van PBS, die meldt dat de Amerikaanse producent van geavanceerde CNC-machines banden heeft met de Russische wapenhandel.Haas Automation: ontstaan en specialisatie

Haas Automation werd opgericht in 1983 door Gene Haas en focust op het vervaardigen en ontwerpen van computer-gestuurde apparatuur (CNC). Deze hoogtechnologische machines bewerken metaal met grote precisie. Naast het feit dat Haas eigenaar is van Haas F1 Team, is het bedrijf ook mede-eigenaar van Stewart-Haas Racing, actief in NASCAR. Haas behoort tot ’s werelds grootste machinebouwers.

De rol van Abamet Management

Volgens Denys Hutyk, een expert adviseur bij de ESCU, onderhoudt Haas zakelijke relaties met de Russische wapenindustrie via Abamet Management, hun officiële distributeur in Rusland en Wit-Rusland. Hutyk zegt: “Rusland bracht openbare aanbestedingen uit voor militaire fabrieken. We ontdekten dat Abamet talrijke klanten had binnen het Russische militair-industriële complex, waaronder gesanctioneerde organisaties. We vonden zelfs beschrijvingen van producten die Abamet naar deze gesanctioneerde bedrijven heeft verstuurd. Haas-apparatuur, aangekocht door Abamet rechtstreeks uit de VS, werd verkocht aan deze gesanctioneerde organisaties.”

Uitgebreid onderzoek door ESCU

ESCU heeft maandenlang overheidsopdrachten en douanegegevens geanalyseerd om te bepalen dat Haas verschillende Russische wapenproducenten van CNC-machines voorziet.


F1Head App Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws. Of klik hier voor meer informatie over de F1Head app.

Belang van CNC-machines in de wapenindustrie

Agiya Zahrebelska, directeur van het Oekraïense overheidsorgaan National Agency on Corruption Prevention, dat verantwoordelijk is voor het bepalen van sanctiebeleid, benadrukt het belang van CNC-machines: “Zonder CNC-machines heb je geen raketten, tanks of geweren. Ongeveer 70 tot 80 procent van de Russische machine-industrie bestaat uit geïmporteerde westerse machines.”

Haas Automation ontkent aantijgingen

Peter Zierhut, vice-president van Haas, ontkent dat het bedrijf nog steeds actief is in Rusland: “Haas levert geen machines, reserveonderdelen of andere zaken meer aan Russische bedrijven. Beweringen van het tegendeel zijn onjuist.” Toch toont het onderzoek van PBS aan dat tussen maart en oktober 2022 ten minste achttien Haas-machines naar Rusland zijn verzonden met een totale waarde van bijna drie miljoen Amerikaanse dollar.

Het vervolg van het onderzoek

Het is nog onduidelijk welke gevolgen deze beschuldigingen zullen hebben voor Haas Automation en hun betrokkenheid in de autosport. De ESCU en andere betrokken instanties zullen waarschijnlijk verder onderzoek doen naar de handel tussen Haas Automation, Abamet Management en de Russische wapenindustrie.

Mogelijke impact op Haas’ autosportactiviteiten

Als de beschuldigingen gegrond blijken te zijn, kan dit gevolgen hebben voor Haas’ activiteiten binnen de Formule 1 en NASCAR. Het is belangrijk om te kijken hoe de internationale gemeenschap en de betrokken sportorganisaties hierop zullen reageren en welke maatregelen eventueel genomen zullen worden.

Oproep tot transparantie en verantwoordelijkheid

Dit incident onderstreept het belang van transparantie en verantwoordelijkheid binnen internationale handelsrelaties, met name in gevoelige sectoren zoals de wapenindustrie. Het is cruciaal dat bedrijven zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van hun zakelijke activiteiten en zich houden aan internationale wetten en regelgeving.

Het verloop van dit onderzoek en de gevolgen voor Haas Automation zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden door zowel de internationale gemeenschap als de autosportwereld. De uitkomst kan mogelijk leiden tot veranderingen in de manier waarop bedrijven omgaan met hun internationale handelspartners, met name in gevoelige industrieën.

Casino Scout Nederland
F1Head