Vettel uit kritiek op de Formule 1: “Veel ruimte voor verbeteringen”

De Duitse coureur Sebastian Vettel – die momenteel uitkomt voor de Aston Martin renstal – is niet onder de indruk van Formule 1’s beleid op gebied van duurzaamheid en diversiteit. Volgens de Duitser pretendeert de sport zich enorm in te zetten voor dergelijke waarden, maar valt het daadwerkelijke beleid vies tegen. 

Imago

Daar waar het aankomt op gebied van duurzaamheid en inclusiviteit heeft Formule 1 niet het beste imago. Sinds de overname door Liberty Media een aantal jaar geleden is de F1 dan ook druk bezig met het verbeteren van haar imago. Zo lanceerde de sport in 2020 de “WeRaceAsOne campagne en werd er beloofd dat de sport in de toekomst CO2-neutraal zal zijn. 

Veel woorden, weinig daden

Dat klinkt goed, vind ook Vettel. Maar, in een interview met het Duitse magazine Süddeutsche Zeitung uit de Duitse coureur ook kritiek. Vooralsnog ziet hij namelijk erg veel mooie woorden en beloftes, maar weinig daden. “Voor de buitenwereld wil de Formule 1 in haar communicatie altijd aardig en open overkomen. Maar eerlijk gezegd ontbreekt het intern aan die moed. Er gebeurt al meer dan tien jaar geleden, maar er zou nog zoveel meer kunnen. Er is veel ruimte voor verbetering als het gaat om mogelijke hervormingen.”

Reisschema

Eén van Vettels grootste kritiekpunten is het reisschema van de sport en de daarmee verwante uitstoot.”Dit jaar vloog de Formule 1 binnen drie weken van Mexico Stad [Mexico, red.] naar Sao Paulo [Brazilië, red.] en daarna naar Qatar. Dat reisplan was niet slim. We moeten niet van oost naar west of van noord naar zuid vliegen, maar sowieso eens naar locaties kijken die dicht bij elkaar liggen.”

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Andere maatregelen

Daarnaast kan de Formule 1 volgens Vettel ook andere, relatief kleine maatregelen nemen, bijvoorbeeld op het gebied van afval. “Plastic verbieden op de tribunes en in de paddock kan ook al veel verschil maken. Natuurlijk gaat dat de wereld niet redden. Maar het gaat erom een voorbeeld te stellen en te laten zien dat het ook anders kan.”

Van Vettel weten we in ieder geval dat het niet alleen loze woorden zijn. Zo hielp hij afgelopen seizoenen meerdere malen met het opruimen van afval op de tribunes.

Casino Scout Nederland
F1Head