Coureurs terughoudend over afschaffing bandenwarmers in Formule 1

Pirelli blikt terug op een positieve test zonder bandenwarmers in de Formule 1, hoewel de meningen van de coureurs verdeeld blijven. Het Italiaanse bandenmerk werkt toe naar het introduceren van de banden zonder verwarmingsdekens in 2024 en heeft na de Grand Prix van Bahrein met Ferrari, Alfa Romeo en AlphaTauri getest.Wisselende meningen

De coureurs hebben wisselende meningen over de banden. Charles Leclerc van Ferrari is positief, maar geeft ook aan dat Bahrein een specifieke track is met hoge temperaturen en dat warm-up geen groot probleem is. Valtteri Bottas van Alfa Romeo zegt dat de banden in Bahrein goed werkten, maar betwijfelt of het verstandig is om de verwarmingsdekens af te schaffen.

Lewis Hamilton had eerder na een test op het koude Paul Ricard de banden “gevaarlijk” genoemd. Toch zijn er positieve signalen, want op de warme baan van Bahrein functioneerden de banden goed. Pirelli zegt echter dat als de test was mislukt, het bedrijf voor een nog grotere uitdaging zou hebben gestaan.

Lange weg te gaan

Er is nog een lange weg te gaan voordat de FIA, F1 en de teams een beslissing nemen over het afschaffen van de verwarmingsdekens in 2024. Pirelli-baas Mario Isola zegt dat het te vroeg is om een voorspelling te doen en dat het belangrijkste is om de constructie van de banden te definiëren voordat er naar de compounds wordt gekeken.


F1Head App Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws. Of klik hier voor meer informatie over de F1Head app.

Maar ondanks de verdeelde meningen van de coureurs is het duidelijk dat Pirelli vastberaden is om door te gaan met de ontwikkeling van de banden zonder verwarmingsdekens. Het bedrijf blijft optimistisch en hoopt op nog betere resultaten tijdens de cruciale test op Silverstone in juli van dit jaar.

De beslissing om de bandenwarmers af te schaffen zal niet alleen van invloed zijn op de prestaties van de auto’s, maar ook op de veiligheid van de coureurs. Het is dan ook begrijpelijk dat sommige coureurs nog terughoudend zijn over de nieuwe ontwikkelingen.

Desalniettemin zijn er al andere raceklassen, zoals de World Endurance Championship, die de overstap hebben gemaakt naar banden zonder verwarmingsdekens. Pirelli lijkt vastberaden om deze verandering ook door te voeren in de Formule 1 en het zal interessant zijn om te zien hoe de ontwikkelingen zich verder zullen ontvouwen.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat de veiligheid en prestaties van de coureurs niet in gevaar komen door deze veranderingen. Hopelijk zal de test op Silverstone meer duidelijkheid geven over de haalbaarheid van deze plannen en kunnen we binnenkort genieten van spannende races zonder bandenwarmers in de Formule 1.

Casino Scout Nederland
F1Head