Photo by Shutterstock

“FIA wijst 3 kandidaat-teams af voor Formule 1-startbewijs”

Het landschap van de Formule 1 lijkt op het punt te staan te veranderen, maar misschien niet zo drastisch als sommigen hadden gehoopt. De FIA heeft naar verluidt drie van de vier aanmeldingen voor nieuwe F1-teams afgewezen volgens Motorsport.com. Alleen Andretti Cadillac lijkt nog kans te maken om de felbegeerde 11e plek op de grid te bemachtigen.Andretti Cadillac: het enige overgebleven project

Het Amerikaanse project Andretti Cadillac, gesteund door het General Motors-merk Cadillac, staat als enige nog in de race voor een startplek in het hoogste niveau van de autosport. De FIA heeft nog geen officiële informatie vrijgegeven, maar verschillende bronnen melden dat Andretti het enige team is dat de laatste selectieronde heeft gehaald.

LKYSUNZ, Hitech en Rodin Carlin: plannen onvoldoende

Het verhaal is een stuk minder rooskleurig voor LKYSUNZ, Hitech en Rodin Carlin. Ondanks dat LKYSUNZ eerder beweerde een ‘verdunningsvergoeding’ van maar liefst 600 miljoen dollar te kunnen betalen, lijken hun plannen niet te voldoen aan de strenge eisen van de FIA. De federatie zou hen al hebben geïnformeerd dat hun ingediende informatie onvoldoende was voor een positieve evaluatie.

Waarom werden ze afgewezen?

De exacte redenen voor de afwijzing zijn nog niet bekend. Echter, om een positieve beoordeling te krijgen, moeten nieuwe teams niet alleen voldoende financiële middelen aantonen, maar ook een duurzaamheidsplan indienen. Ze moeten laten zien hoe hun project milieuvriendelijk zal zijn en hoe het zal bijdragen aan de doelstelling van netto nul CO2-uitstoot in 2030. Ook dienen ze te tonen hoe het project een positieve sociale impact zal hebben, waarbij personeelsdiversiteit een belangrijk aspect is.

De rol van Liberty Media en het laatste woord

Hoewel de FIA de deur heeft dichtgeslagen voor drie teams, heeft Liberty Media, de eigenaar van de Formule 1, het laatste woord. CEO Stefano Domenicali heeft meerdere malen benadrukt dat een extra team alleen welkom is als het daadwerkelijk extra waarde toevoegt aan de sport. De huidige teams in de Formule 1 zijn niet erg enthousiast over de mogelijke komst van een nieuw team en geloven dat de huidige vergoeding van 200 miljoen dollar onvoldoende is.In het kort

Het lijkt erop dat Andretti Cadillac als enige nog in aanmerking komt voor een plek in de Formule 1, terwijl LKYSUNZ, Hitech en Rodin Carlin zijn afgewezen door de FIA. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord, zoals de exacte redenen voor afwijzing en of Liberty Media het licht op groen zal zetten voor Andretti. Wat wel zeker is, is dat de beslissing grote gevolgen zal hebben voor de toekomst van de Formule 1.Update: LKY SUNZ claimt miljardenfinanciering voor F1-toetreding

Volgens Formule1.nl zou LKY SUNZ, een van de mogelijk afgewezen kandidaten voor een nieuw Formule 1-team, een significante financiële impuls hebben gekregen. De organisatie zou een financierings- en sponsorpakket van maar liefst een miljard dollar hebben veiliggesteld, dankzij een investering van het Amerikaanse fonds Legends Advocates Sports Group.

LKY SUNZ-CEO Benjamin Durand zegt in een verklaring: “We kunnen aan de nieuwe financiële eisen voldoen en zijn in constructieve gesprekken met de FIA.” Het is echter onduidelijk of deze recente ontwikkeling de deur weer opent voor LKY SUNZ in de Formule 1, gezien de eerdere beschreven mogelijke  afwijzing door de FIA en de weerstand van bestaande teams tegen nieuwe toetreders.

Het nieuws komt te midden van een gespannen klimaat rond de mogelijke uitbreiding van het Formule 1-startveld. Waar de FIA eerder open leek te staan voor nieuwe teams, blijken bestaande teams minder enthousiast, vooral vanwege financiële overwegingen. Of deze nieuwe financiële armslag voor LKY SUNZ verandering brengt in hun F1-ambities, blijft vooralsnog een open vraag.


Wolff heeft respect voor sportsmanship Leclerc

Wolff heeft respect voor sportsmanship Leclerc

Mercedes en Ferrari gingen beiden het laatste raceweekend in Abu Dhabi in met de kans om als tweede te eindigen in het constructeurskampioenschap. Uiteindelijk trokken de Zilverpijlen aan het langste…