Rudy Carezzevoli/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Franz Tost over Honda-samenwerking: ‘Altijd geweten dat het de juiste keuze was’


Het team van Red Bull Racing pakte afgelopen weekend de constructeurstitel in Japan, het thuisland van Honda. Deze triomf markeert een belangrijk moment in de langlopende samenwerking tussen Honda en het Red Bull-ecosysteem, waartoe ook AlphaTauri behoort. Franz Tost, de afzwaaiende teambaas van AlphaTauri, heeft altijd geloofd in het potentieel van Honda in de Formule 1. Hij gaat zelfs zo ver door te zeggen dat hij “simpelweg niet kon geloven dat Honda niet in staat zou zijn om een winnende motor te bouwen.”

Van motorleverancier naar partner

Hoewel Honda na het seizoen van 2021 officieel afscheid nam als motorleverancier van Red Bull Racing en AlphaTauri, blijft de Japanse fabrikant een essentiële partner voor beide teams. De motoren, oorspronkelijk geproduceerd door Honda, worden nog steeds gebruikt maar dragen niet meer de naam van het Japanse bedrijf. Dit is echter slechts een formele wijziging; de feitelijke samenwerking en de bijdrage van Honda aan de prestaties van de teams blijven aanzienlijk.

Pioniers van de samenwerking

Red Bull Racing stapte in 2019 over op Honda-motoren, terwijl zusterteam AlphaTauri (voorheen Toro Rosso) dat een jaar eerder deed. Franz Tost was een van de pioniers van deze samenwerking. Ondanks de aanvankelijke scepsis binnen de F1-paddock, bleef Tost overtuigd van het succes dat deze samenwerking zou brengen. “In 2017 vroegen sommige mensen zich af waarom we dit deden. Ik zei: ‘Vraag dat maar over vijf jaar'”, aldus Tost.



Overwinningen bewijzen het gelijk van Tost

Nu, jaren later, heeft Red Bull Racing kampioenschappen binnengesleept in 2021, 2022 en 2023. Het team heeft zijn vertrouwen in de Japanse technologie ruimschoots bewezen. Tost’s visie is niet alleen gerechtvaardigd maar ook bekroond met meerdere titels. “Het is nu wel duidelijk dat we de juiste keuze hebben gemaakt,” zei de Oostenrijkse teambaas vol zelfvertrouwen.

In het kort

Franz Tost, de voormalige teambaas van AlphaTauri, heeft nooit getwijfeld aan de capaciteiten van Honda als motorleverancier voor de Formule 1. Zijn onwrikbare vertrouwen in de Japanse fabrikant is meer dan gerechtvaardigd gebleken met meerdere kampioenschappen voor Red Bull Racing. De motoren, hoewel niet meer officieel Honda’s, zijn nog steeds een essentieel onderdeel van het succes van zowel Red Bull Racing als AlphaTauri. Het meest recente hoogtepunt is de winst van de constructeurstitel in Japan, het thuisland van Honda, een overwinning die Tost’s geloof in het merk alleen maar versterkt.