Veekay valt uit na crash in debuutrace, Dixon pakt de winst

Afgelopen nacht was de debuutrace van Rinus van Kalmthout op de oval van Texas. Na een crash in de training kon Veekay niet kwalificeren omdat zijn auto nog niet klaar was. Voor de race was dit wel het geval, maar helaas ging het in ronde 38 fout voor de Indycar rookie.

In turn 2 ging het mis voor de Nederlander. Een te hoge lijn zorgde ervoor dat Rinus bijna in aanraking kwam met de muur, maar vervolgens in contact kwam met mede-rookie Alex Palou. Tijdens de eerste caution in deze race was al snel duidelijk dat er teveel schade was voor beide om door te gaan in de race. Scott Dixon ging op dit moment al aan de leiding van de race omdat hij de man op pole Joseph Newgarden had ingehaald. Deze inhaalactie bleek uiteindelijk genoeg voor de winst.

Rinus Veekay legt de schuld bij zichzelf: “Dit is totaal niet wat ik van mijn debuut had verwacht. Dit weekend is uitgelopen op een nachtmerrie. Ik wil me verontschuldigen bij het team. Behalve mezelf kan ik niemand anders iets verwijten, dit is helemaal mijn schuld.”

Teambaas Ed Carpenter was niet te spreken over de acties van Rinus: “Alles wat ik Rinus verteld heb te doen -geduldig en voorzichtig zijn- heeft hij eigenlijk niet gedaan. Het belangrijkste wat ik hem vooraf verteld heb, is om uit de ‘marbles’ te blijven.”

Van Kalmthout heeft tot 4 juli om bij te komen van zijn dramatische debuut, want dan maakt de Indycar zich op voor de 2de race van het seizoen op de Indianapolis Motor Speedway.