De weergaloze carrière van Lewis Hamilton


De dominantie van Lewis Hamilton zal ongetwijfeld de Formule-1 geschiedenisboeken ingaan. De ongekend talentvolle Britse coureur is een zevenvoudig wereldkampioen, 95-voudig race winnaar en 98-voudig polesitter. Kortom, Lewis Hamilton is een legende binnen de Formule 1 en het ziet er niet naar uit dat hij uit vorm raakt. Integendeel, het lijkt alsof de Brit alsmaar beter wordt! Maar hoe is hij hier gekomen? 

Van jongs af aan een groot talent

Net zoals menig ander Formule 1-coureur begon Hamilton zijn race carrière op jonge leeftijd met karten: op zesjarige leeftijd kreeg jonge Lewis een go-kart voor Kerstmis. De jonge Brit liet zijn tegenstanders direct alle hoeken van de baan zien en wist toen hij tien jaar oud was het Britse kampioenschap te winnen. 

McLaren Driver Development Program

Al snel kwam Hamilton in het vizier van McLaren teambaas Ron Dennis. Op 13-jarige tekende Lewis bij het McLaren F1 Development Program, waarna hij onder andere in de Formule A en Formule Super A racete. In 2001 wist Hamilton een zitje te bemachtigen in de British Formula Renault Winter Series, waar hij als vijfde in het klassement wist te eindigen. Het jaar daarop reed hij in het Formula Renault UK Kampioenschap, waar hij een succesvol seizoen had en als derde eindigde. 

Bijna getekend door Williams

In 2004 greep Hamilton naast een Formule 1-zitje bij de Williams renstal. De deal was in eerste instantie geklonken, maar de motorleverancier BMW gooide uiteindelijk roet in het eten. Door he tin het water vallen van de deal  was Hamilton genoodzaakt om zijn Formule 1-droom voorlopig in de ijskast te zetten. Dat raceseizoen nam Hamilton deel aan het Formule 3 Euro Kampioenschap en de Macau F3 Grand Prix. Pas in 2006 kon Hamilton een stap vooruit zetten, toen hij de kans kreeg om te gaan racen voor ART Grand Prix in de GP2. In zijn eerste jaar in de GP2 wist Hamilton meteen kampioen te worden. 

De Formule 1 & Succes bij McLaren

Na zijn enorme succes in de GP2 maakte Hamilton in 2007 de overstap naar de Formule 1, waar hij naast Fernando Alonso plaats zou nemen in de McLaren. Zijn eerste seizoen was direct een succes; Hamilton legde Alonso het vuur aan de schenen en verloor uiteindelijk op één enkel punt het kampioenschap van Kimi Raikkonen. In 2008 wist Hamilton wel het kampioenschap winnen, al maakte hij het enorm spannend. Pas in de laatste bocht van de laatste ronde van de allerlaatste race van het seizoen wist Hamilton zijn kampioenschap veilig te stellen, dit ten koste van de Braziliaanse coureur Felipe Massa. De vier jaren hierop waren minder succesvol, mede door het feit dat de McLaren simpelweg niet meer de dominante bolide was. 

Verrassende overstap naar Mercedes 

In 2013 tekende Hamilton onverwachts bij de Mercedes renstal – iets wat door vele experts als een gewaagde keuze werd gezien. Uiteindelijk was de keuze een goede. Ondanks het feit dat Hamilton in het seizoen van 2013 weinig succes had, wist hij in de jaren daarop samen met Mercedes geschiedenis te schrijven. Vanaf de introductie van de nieuwe reglementen in 2014 is de Mercedes, mede dankzij de geweldige motor, de dominante auto. In 2014 en 2015 werd Hamilton wereldkampioen, in 2016 werd hij verschalkt door teamgenoot, rivaal en jeugdvriend Nico Rosberg. Nadat Rosberg met pensioen ging na het seizoen van 2016 wist Hamilton maar liefst vier keer achter elkaar kampioen te worden. In het seizoen van 2020 won Hamilton zijn zevende wereldkampioenschap, waardoor hij nu op gelijke hoogte staat met de legendarische Michael Schumacher. 

Vraagtekens over toekomst

Gaat Lewis Hamilton met pensioen? Het is een vraag die elk seizoen door de Formule 1-paddock spookt. Elk seizoen steken de geruchten op dat Hamilton is uitgekeken op de Formule 1 en dat hij wilt stoppen binnen de Formule 1. Zelf laat de Britse coureur hier gemixte signalen over af. Vooralsnog lijkt de talentvolle Brit niet te stoppen. Dit is terug te zien in het feit dat Hamilton elk seizoen beter, scherper en gemotiveerder lijkt te zijn. De vraag is: hoe lang kunnen hij en zijn team hun dominantie voortzetten?