Helmut Marko: “Mercedes zijn slechte verliezers”

Momenteel domineren Red Bull Racing en Max Verstappen beide wereldkampioenschappen. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko is de Mercedes-renstal, die afgelopen jaren de F1 domineerde, dit niet gewend. Het Duitse team zet daarom alles op alles om hun achterstand ten opzichte van Red Bull te kleinen – bijvoorbeeld door bij de FIA klachten te dienen over de Red Bull-bolide. “Verbazingwekkend” noemt Marko het. 

Flexibele vleugels

De afgelopen races was er veel te doen om flexibele vleugels. Zo beschuldigde Mercedes Red Bull er van een te flexibele achtervleugel te hebben – iets dat niet toegestaan is. Opvallend genoeg slaat Red Bull Racing nu terug door naar de FIA te stappen over de voorvleugels op de Mercedes-bolides. 

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

“Wij hebben onze zorgen, compleet met video’s waarop duidelijk te zien is hoe deze vleugel naar beneden buigt, aan de FIA doorgegeven”, vertelt Marko tegenover Motorsport Total. Of er daadwerkelijk iets aan gedaan  gaat worden ligt compleet in de handen van de FIA, zo verduidelijkt de Oostenrijker. “Dat is in handen van de FIA, en wij bemoeien ons er niet mee, en proberen geen druk uit te oefenen. We hopen dat het de nodige aandacht zal krijgen” 

Onsportieve verliezer

Het heeft er alle schijn van dat Mercedes het Red Bull niet alleen op het circuit zo lastig mogelijk wilt maken, maar ook daarbuiten. Een onsportieve strategie, zo concludeert Marko. “Het is verbazingwekkend hoeveel dingen ze vinden om tegen ons te gebruiken. Maar langzaam begint er iets om te draaien. De media begint het ook te zien als wij: namelijk dat je je als team op deze manier alleen maar positioneert als onsportieve verliezer.”

F1Head