Red Bull-ontwerper Newey reflecteert op Red Bull-bolide en resultaten

De befaamde Red Bull-ontwerper Adrian Newey heeft dit seizoen zijn goede naam weer eer aan gedaan. De Red Bull-bolide behoort tot de snelste van het veld en heeft, vergeleken met veel andere auto’s, weinig last van stuiteren, ook wel purpoising genoemd. 

Bekend probleem

Veel teams worden geteisterd door purpoising. Dit is een fenomeen dat tijdens de wintertests in Barcelona naar voren kwam. Het wordt veroorzaakt doordat de nieuwe F1-auto’s eigenlijk te veel downforce hebben, waardoor ze daadwerkelijk het asfalt raken. Zodra dit gebeurt raakt de auto plots alle downforce weer kwijt en schiet ‘ie omhoog. Het resultaat: een flink stuitereffect.

Problemen voorzien

Adrian Newey had deze problemen echter al voorzien, zo maakt hij duidelijk tegenover The Race. “We wisten dat het een potentieel probleem was.” Ergens is het logisch dat Newey bekend was met dit probleem, aangezien hij als een van de weinigen het vorige ground effect-tijdperk in de F1 heeft meegemaakt. Zodra hij de nieuwe regels zag wist hij dat het fenomeen een mogelijk probleem zou vormen.”Met deze regels kon je zien dat het mogelijk was, maar of dat ook zo zou zijn en hoe je het modelleert, dat was het probleem.”

Windtunnel

Veel teams werden overvallen door het gestuiter, mede omdat het probleem in de windtunnels nauwelijks te detecteren was. Toch hint Newey ernaar dat Red Bull het voor elkaar heeft gekregen om het fenomeen in de windtunnel te simuleren. “Tegelijkertijd vonden we geen manier om het goed te modelleren. In principe zou je het in de windtunnel kunnen doen.”

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Maar, hoe Newey het purpoising-probleem heeft weten te verhelpen houdt hij voorlopig nog geheim.

Max haalt uiterste uit de auto

Daarnaast reflecteerde Newey op de prestaties van Max Verstappen en Sergio Pérez in de door hem ontworpen Red Bull. “Wat zo geweldig is aan Max, door hem weet je waar de auto toe in staat is, omdat hij altijd instapt en het uiterste eruit haalt. Zijn feedback is goed en hij is zich zeer bewust van wat de banden doen en hoe ze te beheren. Zijn reputatie dat hij te wild zou zijn is niet terecht,” legt de Brit uit.

Casino Scout Nederland
F1Head