UITGELEGD: Hoe werkt de Formule 1 sprintrace

Op 23 april ging de eerste sprintrace van dit Formule 1 seizoen van start. De Nederlander Max Verstappen won de eerste sprint van het jaar die verreden werd op Imola. Deze sprintrace liet zien dat deze korte sprints helemaal niet saai hoeven te zijn, met een prachtig gevecht tussen Verstappen en Leclerc. We leggen je uit wat de Formule 1 sprintrace precies inhoudt en hoeveel punten er mee verdiend kunnen worden.

Wat is de Formule 1 sprintrace?

De sprintrace is een formule die het vorig jaar zijn intrede deed bij de F1. Met hier en daar wat aanpassingen is het dit seizoen kijken wat de races zullen brengen. Het is vergelijkbaar met een standaard Formule 1 race maar de afstand die verreden wordt is met 100 kilometer een stuk korter. Gemiddeld wordt er zo’n 30 minuten gereden. Met behulp van de sprintraces wordt gepoogd het race weekend nog leuker te maken. Zo kun je iedere dag genieten van de gevechten tussen de coureurs. De kwalificatie is in plaats van zaterdag op vrijdag en er vinden 2 races plaats op zaterdag en zondag. Dit format is overgenomen van de Formule 2 waar het al lange tijd gebruikt wordt.

Hoeveel punten kunnen er verdiend worden tijdens de sprintrace?

De puntentelling is anders dan afgelopen seizoen. De coureur die de sprintrace wint kan maar liefst acht punten verdienen. Vorig jaar waren dat slechts drie punten. Nummer twee krijgt zeven punten. Tot nummer acht loopt het met één punt af. Opvallend is dus dat meer coureurs punten kunnen verdienen dan voorheen. Dat zorgt ervoor dat de race nog spannender is. Tot slot bepaald de uitslag van de sprintrace de startopstelling van de Grand Prix die op zondag wordt verreden.

Formule 1 sprintrace puntentelling

Puntentelling Sprint Race
Plaats1e2e3e4e5e6e7e8e
Punten87654321

Hoeveel sprint races dit seizoen?

Er is uiteindelijk besloten dat er drie sprintraces verreden gaan worden dit seizoen. In eerste instantie was het de bedoeling om het dubbele aantal te rijden maar dit gaat niet door omdat verschillende teams financieel gezien dit niet rond konden krijgen, mede vanwege de de budget cap. De aankomende sprintraces zullen verreden worden op 9 juli in Oostenrijk en op 12 november in Brazilië.

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Bonuspunten voor de snelste ronde

Er wordt vaak onterecht gedacht dat er een extra punt te verdienen is op het moment dat je de snelste ronde hebt gereden. Dit is echter niet het geval bij de sprintrace van de Formule 1. De verwarring ontstaat omdat dit een regel is die wel geldt tijdens de Grand Prix die op zondagen verreden wordt.

Casino Scout Nederland
F1Head