Waarom zijn de vrije trainingen in Monaco op donderdag?

De Grand Prix van Monaco is misschien wel de meest prestigieuze race op de Formule 1 kalender. De race staat sinds het begin van de Formule 1 in 1950 al op de kalender en gaat dwars door de smalle straten van Monaco en test elke coureur op zijn concentratie vermogen. Helaas konden we vorig jaar niet naar dit prachtige circuit afreizen vanwege de Corona pandemie. Des te meer zin hebben wij in deze race! Het tijdsschema is echter anders dan andere Grand Prix’s, maar waarom?

De historie

Vroeger in 1929 vond de Grand Prix van Monaco plaats in het hemelvaartsweekend, aangezien dit een officieel vakantieweekend is in Monaco. Samen met de verplichte rustdag was dit een perfect weekend om te gaan rijden. Tegenwoordig wordt er met de Formule 1 kalender hier geen rekening meer mee gehouden. Omdat de race door de smalle openbare straten van Monaco gaat kunnen de bewoners van Monte Carlo tijdens de sessies geen kant op. Niet alleen de Monegasken, maar ook de bedrijven ondervinden hinder aan het raceweekend.

Waarom niet op vrijdag?

Om de bewoners en bedrijven van Monaco niet teveel in de weg te zitten moeten dus af en toe de wegen worden vrijgegeven, zodat de bewoners weg kunnen en de bedrijven zich kunnen bevoorraden. Om elke dag de wegen even open te kunnen gooien moet er dus genoeg tijd zijn tussen de verschillende sessies van verschillende raceklasse door. Om deze reden kan de Formule 1 niet samen met andere klasse op de vrijdag verreden worden. Om deze reden worden de vrije trainingen daarom ook niet op de vrijdag, maar op de donderdag verreden.

Wil je de exacte sessie tijden weten? Bekijk dan vooral ons Formule 1 schema!

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Casino Scout Nederland
F1Head