Williams Racing

Albon: “Werk aan de winkel” voor Williams na moeizame seizoensstart


Alex Albon heeft in een recente verklaring aangegeven dat de tegenvallende prestaties van Williams in het Formule 1-seizoen van 2024 hem duidelijk hebben gemaakt hoeveel werk er nog nodig is om regelmatig punten te kunnen scoren. De Britse renstal, die vorig jaar nog een opvallende sprong maakte door als zevende te eindigen in het constructeurskampioenschap, heeft dit jaar te maken met verschillende uitdagingen.

De verwachtingen waren hooggespannen na de vooruitgang van 2023, maar in 2024 heeft Williams nog geen punt weten te behalen na zes races. Sauber is het enige andere team met hetzelfde probleem. Albon’s beste resultaten zijn twee elfde plaatsen, terwijl teamgenoot Logan Sargeant niet hoger is geëindigd dan de veertiende positie.

Problemen met onderdelen

Behalve de tegenvallende prestaties op het circuit, heeft Williams ook te kampen gehad met vertragingen in de productie van reserveonderdelen en chassis. Een van de meest opmerkelijke incidenten was tijdens de Grand Prix van Australië, waar Sargeant de race moest missen nadat Albon zijn auto beschadigde en er geen vervangend chassis beschikbaar was. Het team besloot toen om Sargeant’s chassis aan Albon te geven.

Realisatie en vertrouwen

Ondanks deze tegenslagen gelooft Albon nog steeds in de strategie van teambaas James Vowles om het tij te keren. “Ik zou zeggen dat we veel van het team hebben gevraagd van vorig jaar naar dit jaar,” zei Albon. “Je kunt zien dat James echt veel moeite doet om het team vooruit te helpen en te proberen ons weer op een niveau te krijgen waar we zouden moeten vechten, in ieder geval voorlopig, aan de achterkant van die topsectie van prestaties, zoals de Astons en de Mercedessen.”Hij benadrukte dat de huidige situatie hem heeft doen inzien hoeveel stappen er nog gezet moeten worden om een team te worden dat regelmatig in de punten eindigt. “Het is een realisatie, tot op zekere hoogte, hoeveel stappen we nog moeten maken om een van die teams te worden.”

Vertrouwen in de toekomst

Ondanks het gebrek aan punten tot nu toe in 2024, is Albon ervan overtuigd dat Williams vooruitgang blijft boeken dankzij de veranderingen die Vowles sinds zijn komst aan het begin van 2023 heeft doorgevoerd. “Het is waar dat we het jaar niet begonnen zijn waar we wilden, en het is een beetje moeilijk geweest voor ons als team,” zei Albon. “We hebben de snelheid niet gehad en we liepen wat achter met onze updates en upgrades.”

Hij voegde eraan toe: “Ik geloof dat het team sterk en gezond is. Ik heb het gevoel dat er zeker een verbetering zal komen. Het is altijd fijn als dat nu gebeurt, maar James is de juiste persoon voor de taak. Er is duidelijk vooruitgang.”

Albon erkende ook dat er tijd nodig is voor een grote transitie. “Het is een grote overgang en het kost veel werk. Er zijn sommige dingen bij Williams… we zullen wat tijd nodig hebben, langer dan we willen, maar het komt goed. Het goede nieuws is dat we actie ondernemen op die gebieden. We maken stappen en laten geen enkele steen onomgekeerd. Dus het zal zeker beter worden. Het is gewoon een kwestie van tijd.”