Shutterstock

Kritiek Alonso op beperkte F1-testmogelijkheden voor jong talent


Fernando Alonso heeft zich recent uitgesproken over het gebrek aan testmogelijkheden voor jonge coureurs binnen de koningsklasse van de autosport. Zijn pleidooi komt naar voren te midden van de constatering dat nieuw talent, zoals Olivier Bearman, amper ervaring kan opdoen in een Formule 1-auto vanwege de strakke regels rondom testen. Alonso stelt dat het hoog tijd is voor een wijziging in de huidige regelgeving om jonge coureurs betere kansen te bieden.

Beperkingen op testmogelijkheden schaden jong talent

De Spaanse coureur lichtte toe dat hoewel sommige topteams proberen jong talent uit de Formule 2 door private tests met een oudere auto ervaring op te laten doen, dit verre van een optimale voorbereiding is. Het huidige systeem, met een beperkt aantal testdagen en het grote aantal raceweekenden, biedt weinig ruimte voor rookies om zich adequaat voor te bereiden op de uitdagingen van de Formule 1. Alonso’s commentaren volgen op de debuutrace van Bearman in Saoedi-Arabië, waarbij de beperkte ervaring van de jonge coureur in het voetlicht kwam.

Budgetplafond als hoofdstruikelblok

Eén van de grootste hindernissen voor het bieden van extra testmogelijkheden is het strikte budgetplafond dat door de Formule 1 is ingesteld. Dit budgetplafond beperkt de financiële ruimte die teams hebben om te investeren in de ontwikkeling van jonge coureurs. Alonso benadrukt dat, met de huidige druk op budgetten en de hoeveelheid werk voor personeel door de 24 races per seizoen, het opzetten van een testteam zoals in het verleden bijna onmogelijk is geworden.



Alonso’s kritiek op het huidige systeem

Alonso bekritiseert ook de lengte van de wintertesten, aangevend dat deze veel te kort zijn voor teams om zowel auto’s als coureurs goed voor te bereiden op het aankomende seizoen. Met slechts drie dagen beschikbaar voor ieder team, waarvan rookies maar een fractie achter het stuur zitten, is er nauwelijks tijd om jong talent goed te begeleiden. De ervaren coureur hoopt dat zijn oproep tot meer testmogelijkheden gehoor vindt bij de verantwoordelijken binnen de Formule 1.

Wij zien dat de kwestie rond de beperkte testmogelijkheden in de Formule 1 al langere tijd speelt en dat het tijd is voor verandering. Het beperken van jong talent in hun ontwikkeling doet niet alleen hen, maar ook de toekomst van de sport tekort. Meer kansen op testdagen voor jonge coureurs zouden niet alleen helpen bij hun ontwikkeling, maar ook de competitiviteit en het spektakel van de sport ten goede komen.