Dan Mullan/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Max Verstappen opnieuw onder vuur voor belastingontduiking


Max Verstappen’s keuze om te verhuizen naar Monaco heeft de tongen flink losgemaakt: is het puur voor de sport, of spelen fiscale voordelen een rol? Het vorstendom, bekend om zijn weelderige levensstijl en Grand Prix, is nu ook het middelpunt van een belastingdebat rondom de F1-ster.

Waarom Monaco zo populair ss bij F1-sterren

Het is geen geheim dat Monaco een magneet is voor de rijken en beroemden van de wereld. Met zijn glamoureuze lifestyle en fiscale voordelen is het een aantrekkelijke optie voor velen in de hoogste echelons van de sportwereld. Maar het zijn niet alleen de Formule 1-coureurs die er wonen; tennislegendes als Novak Djokovic en voetbalhelden zoals Thierry Henry genieten ook van het zonovergoten vorstendom.

Eén van de grootste voordelen? Geen inkomens- en vermogensbelasting. Het is dus niet verrassend dat veel topsporters, waaronder Verstappen, kiezen voor een Monegaskisch adres.

Controverse rondom Verstappen’s keuze

Max Verstappen, vaak beschreven als Nederlands nationale trots op het gebied van autosport, heeft de laatste tijd echter wat kritiek gekregen. Sommige commentatoren, zoals Antea-directeur Robert de Boeck, hebben vraagtekens gezet bij zijn keuze om in Monaco te wonen, suggererend dat het vooral een fiscale keuze was.



In zijn opiniestuk met de prikkelende titel ‘De slissende belastingontwijker’ beweert De Boeck: “Steeds meer mensen vinden het onacceptabel dat onze nationale held, Max Verstappen, geen belasting betaalt.” Hij voegt eraan toe dat Nederland miljoenen misloopt door dergelijke fiscale verhuizingen.

De toekomst van Nederlandse belastingregels

De Boeck suggereert een oplossing die vergelijkbaar is met het Amerikaanse systeem: Nederlanders zouden overal ter wereld belasting moeten betalen, ongeacht waar ze wonen. Dit zou het zogenaamde ‘fiscale vluchtgedrag’ tegengaan.

Hoewel het interessant is om te speculeren over toekomstige belastinghervormingen, is de echte vraag wellicht of sportprestaties en fiscale beslissingen samen moeten gaan in het publieke debat. Voor nu zullen fans van Verstappen zich waarschijnlijk meer focussen op zijn prestaties op de baan dan op zijn belastingaangifte.

In he kort

Monaco blijft een trekpleister voor de wereldelite, en dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen. Terwijl de discussie over Verstappen’s woonplaats doorgaat, kunnen fans zich troosten met het feit dat de Formule 1 altijd spannend blijft, zowel op als naast de baan.