Shutterstock

Optimisme bij Haas: VF-24 biedt stabiele basis


Haas F1 Team heeft een significante vooruitgang geboekt tijdens de pre-season tests in Bahrein, waardoor de Amerikaanse renstal vertrouwen heeft dat Kevin Magnussen en Nico Hulkenberg niet langer te maken hebben met een moeilijk bestuurbare auto. In 2023 kampten de coureurs van Haas met bandenslijtageproblemen die hun snelheid in de race beïnvloedden, wat resulteerde in een laatste plaats in het constructeurskampioenschap. De focus lag dit jaar op het verbeteren van de raceafstand prestaties om de onderliggende problemen aan te pakken.

Positieve wending in tests

Ayao Komatsu, het hoofd van het Haas team, is optimistisch over de constantheid van de nieuwe VF-24 auto, die volgens hem voorspelbaarder gedrag vertoont dan het model van vorig jaar. De auto van vorig jaar werd gekenmerkt door inconsistentie, die werd beïnvloed door verschillende factoren zoals bandenconditie, wind en de temperatuur van het circuit. Komatsu erkent dat de VF-24 nog steeds downforce mist, met name bij hoge snelheden, maar gelooft dat de auto geen “nare” kenmerken meer heeft en een acceptabele basis biedt om het seizoen mee te beginnen.Strategie gericht op de race

Komatsu heeft benadrukt dat het team zich zal blijven richten op het optimaliseren van de auto voor de racepace, in plaats van enkel op een goede startpositie. Deze aanpak kan leiden tot minder spectaculaire prestaties op zaterdag maar zou een sterkere uitgangspositie voor de races op zondag moeten garanderen. Het doel van het team is om zich te kwalificeren op een plaats waarvan zij weten dat ze op zondag kunnen presteren en posities kunnen winnen.

Lange-termijn visie

Het team is zich bewust van de uitdagingen van het vorige seizoen en ziet de noodzaak om lering te trekken uit deze ervaringen. De nadruk op bandenbeheer en lange runs tijdens de tests weerspiegelt de commitment van Haas om de onderliggende problemen aan te pakken en de prestaties van de teamcoureurs te verhogen. Met geplande upgrades in de vroege fase van het seizoen is er optimisme binnen het team dat ze een sterke comeback kunnen maken in 2024.

Deze benadering en het harde werk tijdens het off-season lijken Haas op het juiste spoor te zetten voor een veelbelovend seizoen, waarin het team hoopt de frustraties van vorig jaar achter zich te laten en een competitievere uitdager te worden op de Formule 1-grid.