Alpine

Alpine’s A524: Het slechtste kind van de klas?


Binnen de gelederen van het Formule 1-team Alpine lijkt onrust te heersen. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen 2024 spreekt coureur Pierre Gasly zijn zorgen uit over de competitiviteit van hun bolide, de A524. Deskundigen en insiders suggereren zelfs dat Alpine dit jaar wel eens als hekkensluiter zou kunnen eindigen, wat voor enkele engineers reden zou zijn geweest het schip te verlaten.

De duistere wolken boven Alpine

Tijdens de recente testdagen in Bahrein werd de omvang van de problemen waarmee Alpine kampt duidelijk zichtbaar. De teleurstelling was groot binnen het team, gezien de auto flink te kort schiet op het gebied van snelheid. Een beoordeling van Auto Motor und Sport spreekt boekdelen, door Alpine als het team met de minst competitieve auto van het veld te bestempelen.

De A524 wordt bekritiseerd om zijn zwaarte, aerodynamische inefficiëntie en gebrek aan snelheid, zowel gedurende een enkele ronde als in langere runs. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het team, dat de afgelopen jaren consistent betere prestaties heeft geleverd dan Haas, nu slechter af is. Naar verluidt heeft de huidige situatie geleid tot het vertrek van enkele engineers uit onvrede.

Pierre Gasly uit zijn zorgen

Pierre Gasly, die voor zijn tweede jaar bij Alpine staat, heeft na de tests in Bahrein toegegeven dat het team niet is waar het zou moeten zijn. “Het ziet er helemaal niet goed uit,” zei hij, terwijl anderen in het veld gematigd optimistisch blijven over hun kansen. Voor Alpine lijkt het een uitdaging te worden om aansluiting te vinden in de eerste races van het seizoen.Ondanks de huidige onzekerheid rondom zijn team, blijft Gasly gefocust op de toekomst. In een reactie tegen RTBF benadrukte hij niet te piekeren over wat komen gaat maar op zoek te zijn naar een kans die hem het beste positioneert om zijn carrièredoelen te bereiken. Met de verwachting van een stoelendans in 2025 blijft het de vraag of hij zijn toekomst bij Alpine ziet liggen.

In perspectief

Voor Alpine tekent de aanzet van het seizoen 2024 zich af als een periode vol uitdagingen. Met kritiek op de auto en geruchten rondom het vertrek van kernpersoneel, staat het team voor de taak zich te herpakken. Voor Pierre Gasly en zijn teamgenoten wordt het een race tegen de klok om competitief te worden. De weg naar succes lijkt voor Alpine steiler dan ooit, maar in de wereld van de Formule 1 is geen berg te hoog om te beklimmen.