Alpine Formule 1 team

Alpine Statistieken
NationaliteitFrench
Aantal seizoenen2
Aantal races44
Kampioenschappen0
Aantal overwinningen1 (2.3%)
Eerste seizoen2021 (Races: 22, Wins: 1, Percentage: 4.5%)
Slechtste seizoen(en)2021 (Positie: 5)
Beste seizoen(en)2022 (Positie: 4)

Resultaten afgelopen jaren

JaarPositieWinsPunten
202240173
202151155
Mobiele gebruikers scrollen naar rechts voor meer informatie

Driver head-to-head

Pierre GaslyVSEsteban Ocon
16Aantal races16
8Kwalificatie8
9Race7
1Podium1
3DNFs7
40Punten36

Geschiedenis van Alpine

Alpine is absoluut niet zomaar uit de lucht komen vallen; het team heeft een erfgoed waar zelfs een erfgoedbeheerder U tegen zou zeggen. De reis begon allemaal in 1981 als Toleman, een team dat met wisselend succes in de Formule 1 actief was. De echte verandering kwam toen het werd gekocht door de Benetton Group in 1986 en omgedoopt tot Benetton Formula. Onder deze naam vierde het team grote successen, waaronder het winnen van de Constructeurs’ Kampioenschappen in 1995. En laten we de onvergetelijke titels niet vergeten die Michael Schumacher in ’94 en ’95 in de wacht sleepte. Dit waren hoogdagen voor het team, dat later verder evolueerde.

In het jaar 2000 ging het team weer door een metamorfose toen Renault het kocht en hernoemde naar Renault F1 Team. Onder deze naam werden wederom wereldkampioenschappen behaald, maar dit keer met Fernando Alonso achter het stuur. De Spanjaard behaalde de titels in 2005 en 2006 en liet de racewereld zien dat Renault, en nu dus Alpine, echt een naam is om rekening mee te houden.

Na een paar seizoenen waarin de naam meerdere keren veranderde door verschillende samenwerkingen en eigenaars (wie herinnert zich Lotus Renault GP nog?), nam Renault het team opnieuw over aan het eind van 2015. En eindelijk, in 2021, kreeg het team de Alpine make-over. Dit was niet slechts een oppervlakkige verandering; het was een strategische zet om Renault’s sportwagenmerk Alpine in de kijker te zetten.

Van Renault naar Alpine

Toen het Renault F1 Team in 2021 omgedoopt werd tot Alpine, zou je kunnen denken dat het slechts een cosmetische operatie was. Maar vergis je niet: het was een zet die verder ging dan het schilderen van de auto’s in een andere kleur of het plakken van een nieuwe sticker op de motor. Het was een belangrijke strategische zet die bedoeld was om Alpine, Renault’s sportwagenmerk, op de kaart te zetten.

Met de rebranding kwam er niet alleen een nieuwe naam en een nieuwe look, maar ook nieuwe energie en investeringen. Het team ging het seizoen in met een stevig budget en de ambitie om zichzelf opnieuw te bewijzen in de koningsklasse van de autosport. De rebranding bracht zelfs nieuwe partners en sponsors, zoals BWT, waardoor de teammiddelen nog verder werden uitgebreid.

Het duurde niet lang voordat het team die investeringen in successen begon om te zetten. Het meest opvallende moment kwam ongetwijfeld tijdens de Hongaarse Grand Prix van 2021, waar Esteban Ocon iedereen versteld deed staan door zijn eerste F1-overwinning binnen te halen. En dat deed hij in een Franse auto, met een Franse motor en onder een Franse vlag. Dit was niet alleen een overwinning voor Ocon of Alpine; het was een overwinning voor het Franse autosport erfgoed. Het was een moment waarop duidelijk werd dat Alpine niet zomaar een nieuwe naam was, maar een serieuze uitdager.

En als klap op de vuurpijl wist Fernando Alonso, die terugkeerde naar het team waar hij ooit wereldkampioen mee werd, een podiumplek te veroveren tijdens de Grand Prix van Qatar. Dit was niet alleen een bewijs van Alonso’s blijvende talent, maar ook een teken dat Alpine, zelfs in zijn eerste jaar, al een kracht was om rekening mee te houden.

Veranderingen aan de top

In de Formule 1 is niets zo constant als verandering, en dat geldt zeker voor de teamleiding en de coureurs. Alpine is daarop geen uitzondering. Een van de meest in het oog springende veranderingen in de recente geschiedenis van het team is de aanstelling van Otmar Szafnauer als de nieuwe teambaas. Szafnauer is een man met een reputatie; hij heeft een indrukwekkend trackrecord bij Aston Martin F1 en zijn overgang naar Alpine zorgde voor heel wat gespreksstof in de paddock.

Szafnauer nam het roer over in een tijd dat het team enige stabiliteit en ervaring kon gebruiken. Zijn expertise op zowel technisch als zakelijk gebied wordt gezien als een belangrijke troef voor het team. Het is duidelijk dat zijn leiderschap gericht is op het bereiken van topprestaties en zijn aanpak heeft al geleid tot een reeks strategische beslissingen die het team naar een hoger niveau moeten tillen.

Maar terwijl aan de ene kant nieuwe gezichten het team kwamen versterken, namen we aan de andere kant afscheid van een icoon. Fernando Alonso, de man die twee wereldtitels voor het team (toen nog Renault) binnenhaalde, besloot het Alpine-avontuur na het seizoen van 2022 te verlaten. Alonso’s vertrek was een emotioneel moment voor fans en teamleden alike. Hij is niet zomaar een coureur; hij is een levende legende wiens naam onlosmakelijk verbonden is met enkele van de grootste momenten in de geschiedenis van het team.

Alonso’s vertrek betekent het einde van een tijdperk, maar ook een kans voor een nieuw begin. Het geeft jongere coureurs de kans om hun stempel te drukken en voor het team om een nieuwe koers te varen. Met het vertrek van Alonso en de komst van nieuwe leiders zoals Szafnauer, staat het team voor de uitdaging om een nieuw hoofdstuk te schrijven in zijn toch al rijke geschiedenis.

Investor aandacht

In juni 2023 werd bekend dat een groep investeerders, met niemand minder dan acteur Ryan Reynolds aan het roer, besloot een indrukwekkende €200 miljoen te investeren in Alpine. Hoewel celebrity-investeringen in sportteams niet helemaal nieuw zijn, is dit zeker een verrassende en veelbelovende ontwikkeling voor het Formule 1-team. En nee, dit is absoluut niet te bestempelen als een celebrity capriool; we hebben het hier over serieus zakendoen.

Dit soort investeringen trekken altijd veel aandacht, en in dit geval zit er veel meer achter dan alleen een flitsende krantenkop. Een investering van €200 miljoen kan een gamechanger zijn voor elk F1-team, inclusief Alpine. Het betekent meer budget voor onderzoek en ontwikkeling, betere faciliteiten en mogelijk ook topklasse technisch personeel. Met andere woorden, het kan het team voorzien van de nodige middelen om competitief te zijn met de grote jongens in de sport zoals Mercedes en Red Bull.

En laten we eerlijk zijn, het ‘Ryan Reynolds-effect’ kan ook andere voordelen met zich meebrengen. Zijn aanwezigheid en connecties in de entertainmentwereld kunnen extra publiciteit en aantrekkingskracht genereren. Dit kan zich vertalen in meer fans, hogere verkoop van merchandise en zelfs nieuwe sponsordeals. Want in de F1 is naamsbekendheid bijna net zo belangrijk als pk’s onder de motorkap.

Maar waarom zou een groep investeerders, en specifiek een Hollywood-acteur, interesse hebben in een Formule 1-team? Het antwoord is waarschijnlijk even divers als het team zelf. De Formule 1 is een sport die wereldwijd miljoenen mensen aan de tv kluistert en is dus een interessante investeringsmogelijkheid met een potentieel hoog rendement. Bovendien heeft de sport een groeiende aandacht voor duurzaamheid en technologische innovatie, iets wat ook aantrekkelijk kan zijn voor investeerders die met een oog naar de toekomst kijken.

Een blik op de toekomst

Alpine is onmiskenbaar een team dat zich in een dynamische fase bevindt. Je zou het een kruising kunnen noemen tussen een eerbiedwaardige geschiedenis en de bruisende energie van vernieuwing. Met een rijke historie die teruggaat tot de dagen van Renault en zelfs daarvoor, een verse kapitaalinjectie van €200 miljoen en een steeds veranderende line-up van talent en ervaring, is er veel om naar uit te kijken. Maar zullen al deze factoren uiteindelijk leiden tot meer overwinningen op het circuit? Daarvoor is een kristallen bol nodig, maar laten we een paar mogelijke scenario’s onder de loep nemen.

Ten eerste, de financiële steun. Geld is in de Formule 1 vaak de sleutel tot vooruitgang. Het stelt teams in staat om te investeren in de nieuwste technologieën, te trekken aan het beste talent en zelfs risico’s te nemen die andere teams misschien niet kunnen veroorloven. Kortom, met deze nieuwe zak geld kan Alpine serieus gaan innoveren.

Dan het talent. Het vertrek van Fernando Alonso, een tweevoudig wereldkampioen, is een aderlating maar biedt ook kansen voor vers bloed om te schitteren. Daarnaast geeft het aantrekken van nieuwe sleutelfiguren zoals een nieuwe CEO en teambaas het team nieuwe inzichten en mogelijk een frisse benadering van de sport.

Ook de fanbasis is niet te onderschatten. Een groter en enthousiaster publiek kan indirect bijdragen aan het succes van het team, of het nu gaat om betere sponsordeals, meer inkomsten uit merchandise of gewoon een morele boost voor de coureurs en het team. Voeg hier de ‘Ryan Reynolds-factor’ aan toe, en je hebt een formule voor een veel grotere publieke belangstelling.

Maar Formule 1 is en blijft een onvoorspelbare sport. Een klein foutje, een ongelukkige crash of zelfs onvoorspelbaar weer kunnen jaren van voorbereiding in een oogwenk ongedaan maken. Dat is de magie en de uitdaging van deze sport; er zijn geen garanties.

Dus wat kunnen we verwachten van Alpine? Hoewel het onmogelijk is om met zekerheid te zeggen welke kant ze op gaan, lijkt het erop dat ze in ieder geval alle ingrediënten hebben om een indrukwekkend recept voor succes samen te stellen. Het enige wat nu nog ontbreekt, is het bewijs op het circuit. En daarvoor zullen we allemaal geduldig de komende races moeten afwachten. De tijd zal inderdaad het ultieme oordeel vellen.

Video's


Ecstatic Gasly”s First Alpine Podium And The Best Team Radio | 2023 Dutch Grand Prix | Paramount+

Changes At Alpine, Sprint Drama And The Weekend So Far | 2023 Belgian Grand Prix

Otmar Szafnauer: Leading Alpine Upwards | F1 Beyond The Grid Podcast

Nieuws over Alpine