De carrière van Max Verstappen: Hoe is de Nederlander zo goed geworden?

Formule 1 is een van de populairste sporten ter wereld. Elk jaar kijken miljoenen fans reikhalzend uit naar de start van het seizoen en worden de coureurs helden. Een van die coureurs is Max Verstappen, een 24-jarige Nederlander die op zijn jonge leeftijd sommige kenners en fans al versteld heeft doen staan.

Menig gokker was ook verbaasd, want degenen die met hun Formule 1 wedden voor 2021 op de jonge Nederlander hadden gewed, waren ongetwijfeld des te blijer met zijn wereldtitel! Maar hoe kon Verstappen zo ver komen?

In dit artikel komen we meer te weten over de carrière van Max Verstappen. We zullen zien waar zijn talent vandaan komt en wat hem tot een van de beste coureurs in het huidige Formule 1-veld maakt.

De kindertijd en jeugd van Max Verstappen

Max Verstappen werd geboren op 30 september 1997 in Hasselt, België. Zijn vader Jos Verstappen was een succesvol Formule 1-coureur die in 1994 voor Benetton reed en in 1994 zijn beste resultaat behaalde toen hij tiende werd in het wereldkampioenschap. Hij groeide op in een sportief gezin en begon in 2005 met karten. Hij nam rechtstreeks deel aan talrijke wedstrijden en won in de eerste jaren reeds driemaal de Belgian Minimax Rotax Challenge, alsook de gelijknamige beker in Nederland.

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

In 2010 stapte Max over naar de internationale karting en kon hij meteen zijn schitterende prestaties voortzetten. Hij won de KartKF-3 klasse zonder veel aanlooptijd en baarde opzien met zijn rijkunsten. In de daaropvolgende jaren wist de Nederlander meer titels te winnen. In zijn laatste jaar in de kartingklasse onderstreepte Max nogmaals zijn uitzonderlijke talent door het CIK FIA Europees Kampioenschap en het Wereldkampioenschap te veroveren.

Kort daarna stapte hij in 2013 een klasse hoger over naar de Formule 3. In zijn debuutweekend reed Max Verstappen direct in de punten met een sterke tweede plaats. In een sterk veld zegevierde de 17-jarige Van Amersfoort Racing Team over zijn rivalen en pakte vervolgens in de zesde race zijn eerste overwinning.

Verstappen was vol van bonen na het weekend en voegde daar nog drie overwinningen aan toe. Een prestatie die niet onopgemerkt bleef bij de grote raceteams: Red Bull probeerde de jonge Max in augustus van datzelfde jaar op te nemen in hun juniorontwikkelingsprogramma. Verstappen sloot vervolgens zijn eerste seizoen af met een sterke derde plaats.

Zo ging het pad zijn gang en ontving de jonge Nederlander in 2017 zijn superlicentie in de Formule 1. Sindsdien wordt hij met zijn 17 jaar en 3 dagen beschouwd als de jongste coureur in de hoogste klasse van de autosport!

De eerste jaren in de Formule 1

Max Verstappen maakte in 2015 zijn Formule 1-debuut voor het kleine team Toro Rosso. Hij was pas 17 jaar oud, wat hem de jongste coureur ooit in de Formule 1 maakte. De verwachtingen voor hem waren hooggespannen en hij leverde zoals gedacht!

In zijn eerste race moest hij opgeven wegens een technisch mankement, maar hij onderstreepte zijn talent met een zevende plaats in de tweede race. Hij eindigde het seizoen op de twaalfde plaats in het rijdersklassement met 49 punten.

Max Verstappen stapte in 2016 over naar Red Bull Racing. In zijn eerste race voor het team pakte hij de overwinning in de Grand Prix van Spanje. Met deze overwinning werd hij de jongste winnaar in de geschiedenis van de Formule 1. Over het geheel genomen behaalde Verstappen tijdens het seizoen nog andere topklasseringen en kon hij het seizoen afsluiten op een sterke zesde plaats algemeen.

Hij kon niet worden beschuldigd van een gebrek aan consistentie in de rest van het seizoen. In 2018 werd hij vierde in het rijderskampioenschap, voordat hij in 2019 en 2020 beide keren verrassend derde werd!

De kroning in 2021

In dit jaar is Max Verstappen wereldkampioen geworden! Zijn carrière is de laatste jaren snel vooruitgegaan, zoals hierboven te lezen is, en hij is zich blijven verbeteren. Zijn talent en passie voor racen zijn onmiskenbaar. En in het jaar 2021 gebeurde het eindelijk, op slechts 24-jarige leeftijd is hij de jongste wereldkampioen ooit. Maar hoe kon hij Hamilton stoppen?

Nou, allereerst moet gezegd worden dat hij een ongelooflijk getalenteerde coureur is en zelfs in hachelijke situaties het hoofd koel houdt. Hij heeft in zijn korte Formule 1-carrière al bewezen dat hij snel is en een rijacrobaat. Maar zijn strategische vaardigheden zijn ook doorslaggevend geweest – ook al heeft hij vaak boetes gekregen van de FIA vanwege zijn agressieve rijstijl.

Maar het belangrijkste was waarschijnlijk zijn mentale kracht. Dat had hij vooral nodig in de laatste race van het seizoen, waarin hij op punten gelijk met Lewis begon. Hij startte de race vanaf pole position, maar moest al snel zijn eerste plaats afstaan aan de Engelsman, die van ronde tot ronde een bijna onaantastbare voorsprong opbouwde.

Toen was er een safety car fase, en plotseling zat Max weer achter Hamilton! En zo werd het kampioenschap weer echt spannend toen de race in de laatste ronde werd heropend! Verstappen, die deze fase inging met veel versere banden, kon dus de snelheid en grip uitbuiten en op de laatste seconde de eerste plaats afsnoepen van de Engelsman! Zijn wilskracht en moed leverden hem uiteindelijk de wereldtitel op.

Hoe is de jongen zo goed geworden?

Het antwoord ligt waarschijnlijk in zijn ongelooflijk talent en zijn onwrikbare houding. Zijn vader Jos was ook een Formule 1 coureur en gaf Max zeker wat tips op het circuit. Maar het is ook duidelijk dat de jongen een natuurlijke gave voor racen heeft.

Zijn reflexen zijn sneller dan die van de meeste andere coureurs en hij heeft een goed gevoel voor de auto. Maar talent alleen is niet genoeg om te slagen in de Formule 1. Je hebt ook discipline en uithoudingsvermogen nodig. Max heeft beide in overvloed! Hij traint hard om zich voortdurend te verbeteren en is altijd bereid risico’s te nemen.

Dit heeft hem al enkele spectaculaire overwinningen opgeleverd – en ook enkele fatale ongelukken. Maar de jongeman is ook intelligent genoeg om te weten wanneer het tijd is om een risico te nemen en wanneer niet. En dat maakt hem een van de beste Formule 1-coureurs in het huidige veld, en misschien zelfs een van de beste aller tijden aan het eind van zijn carrière.

Casino Scout Nederland
F1Head