Shutterstock

Haas niet vrij van bandenproblemen ondanks verbeteringen


Ayao Komatsu heeft aangegeven dat Nico Hulkenberg’s dramatische terugval tijdens de sprint van de Chinese Grand Prix, waarbij de banden van de Duitse coureur ‘vernietigd’ werden, laat zien dat Haas nog niet helemaal klaar is met de problemen die het Formule 1-seizoen van 2023 kenmerkten.

Haas heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt met de problemen die hun F1-campagne vorig jaar plaagden. Deze problemen werden veroorzaakt door een fundamentele aerodynamische onbalans waardoor de VF-23 zijn banden goed kon laten werken tijdens de kwalificaties, maar ze vervolgens snel versleet tijdens de races.

Focus op lange runs in voorbereiding op 2024

Met de voorbereiding op hun VF-24 voor het seizoen 2024, besteedde Haas het grootste deel van de pre-season tests in Bahrein aan het voltooien van lange runs. Dit met de hoop dat de aanpassingen die tijdens het tussenseizoen werden gemaakt, hun bandenprobleem zouden verminderen.

Deze aanpassingen leken hun vruchten af te werpen, aangezien Hulkenberg punten scoorde in de tweede ronde van het seizoen en Komatsu het gevoel had dat “we dit jaar in het middenveld kunnen racen” vanaf de seizoensopener. Hulkenberg en Kevin Magnussen verdubbelden dit succes in Australië.



Terugval in Shanghai onthult aanhoudende problemen

Echter, tijdens de openingsrace afgelopen weekend in Shanghai, kelderde Hulkenberg vanaf een 13e startplek naar de laatste plaats. Hij gaf “een verkeerde afstelling” de schuld, aangezien hij al snel ernstige bandenslijtage ondervond terwijl hij in het middenveld reed.

Nadat Hulkenberg de volgende dag met een 10e plaats een punt scoorde, lichtte Komatsu toe hoe het inconsistente weekend van zijn coureur de fijne marges benadrukte waarmee Haas nog steeds worstelt om hoge niveaus van bandenslijtage te vermijden.

Toen hem werd gevraagd of Haas het gevoel had dat de oude bandensituatie volledig was opgelost of dat Hulkenberg’s sprint situatie hen had verrast, antwoordde Komatsu: “Ik zou niet zeggen dat het volledig voorbij is”. Hij vervolgde met: “We verwachtten bepaalde dingen [in China], we hebben iets anders ervaren.”