Interlagos decor voor derde sprintrace van dit seizoen


De Grand Prix van Brazilië werd al een paar maanden genoemd als mogelijke plek om de derde experimentele sprintrace van dit seizoen te houden. Nu maakt de organisatie van de Formule 1 zojuist officieel dat de derde en laatste sprintkwalificatie van dit seizoen inderdaad op het legendarische Interlagos circuit zal worden verreden. 

Laatste sprintrace van het jaar

Aan het begin van het seizoen maakte de FIA bekend dat het drie Grands Prix zou selecteren om te experimenteren met de sprintkwalificatie zoals we die van de Formule 3 en Formule 2 kennen. De voorgaande sprintraces op Silverstone (gewonnen door Verstappen) en op Monza (gewonnen door Mercedes-coureur Bottas) werden positief ontvangen. Met deze aankondiging maakt de F1 wereldkundig dat Interlagos het decor zal zijn voor de laatste sprintrace van dit seizoen. Deze staat voor 13 november op het programma. 

Hoe werkt het ook alweer?

Opfrisser nodig? Normaal ziet een raceweekend er als volgt uit. Het raceweekend begint officieel op vrijdag met twee vrije trainingen – één in de ochtend, de ander ‘s middags. Zaterdagochtend is de laatste vrije training, waarna ‘s middags de kwalificatie is. Deze kwalificatie, verdeeld in drie sessies (Q1, Q2 en Q3), bepaalt de startopstelling voor de Grand Prix van Zondag. 

De opzet waar de Formule 1 nu mee experimenteert is radicaal anders. Het Grand Prix-weekend begint nog steeds op vrijdag, maar in plaats van twee trainingen is er slechts één vrije training. ‘S middags wordt namelijk een kwalificatie gereden.

Deze kwalificatie bepaalt de slagvolgorde voor de sprintkwalificatie van zaterdag. Op zaterdagochtend is er eerst nog een vrije training, waarna de coureurs zich klaar mogen maken voor de sprintrace. De sprintrace, simpelweg een korte race van circa 20 rondes, bepaalt op zijn beurt de startopstelling voor de daadwerkelijke race op zondag. Ook behaalt de top drie in de sprintrace punten voor het kampioenschap (P1 drie, P2 twee en P3 één). 

Fans, coureurs én aandeelhouders positief

Over het algemeen werden de sprintkwalificaties positief ontvangen. Zo waren fans blij met de mogelijkheid om een extra keer te kunnen inschakelen, dachten coureurs mee over mogelijke verbeteringen van het concept en waren ook de aandeelhouders van de Formule 1 positief gestemd. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat dit laatste keer zal zijn dat er een sprintrace wordt gereden binnen de Formule 1.