Ryan Pierse/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Max Verstappen krijgt lof van legende Arie Luyendyk


Arie Luyendyk, de vooraanstaande Nederlandse autocoureur en tweevoudig winnaar van de Indy 500, geniet internationale bekendheid, vooral in de Verenigde Staten, waar hij deel uitmaakt van de vaste stewarding-ploeg in het IndyCar-kampioenschap. Onlangs woonde hij enige tijd in Nederland, deels gedreven door de lancering van zijn nieuwe boek.

Dit bood Luyendyk een uitgelezen kans om over de Formule 1 en IndyCar te discussiëren, en vooral om zijn gedachten over Verstappen te delen. Het duo trof elkaar eerder tijdens de Grand Prix van Las Vegas, hun eerste weerzien sinds de onthulling van het gerenoveerde Circuit Zandvoort een paar jaar geleden.

Luyendyk’s observaties over Verstappen

Luyendyk legt vol genegenheid uit dat hun gesprekken vanwege Verstappens drukke schema vrij beperkt waren, maar hij wist desondanks de essentie van Verstappens karakter duidelijk over te brengen. “Max is volwassener geworden, maar in de kern is hij dezelfde persoon die ik tien jaar geleden leerde kennen. Max verandert niet. Hij is nog steeds gewoon een racer. Hij loopt niet naast zijn schoenen.”



En hoe interpreteert Luyendyk deze ontmoetingen met Verstappen? Hij merkt op dat Verstappen een duidelijk respect en bewondering heeft naar de oudere generatie coureurs. “Hij weet gewoon wat er speelt in de racewereld. Hij is meestal geïnteresseerd in wat anderen doen.”

De nieuwsgierige Verstappen

Luyendyk was ook onder de indruk van Verstappens interesse in andere facetten van de autosport. “Toen ik Max de laatste keer zag vroeg hij ‘racet Arie (Luyendyk Junior, zijn zoon) nog steeds in die trucks, want dat vind ik zo mooi om naar te kijken?’. Dat kon hij alleen hebben gezien door bewust op YouTube te zoeken, want dat wordt niet zomaar uitgezonden op tv in Nederland of waar ook ter wereld. Verstappen kijkt dus ook naar andere mensen en weet wat ze doen. En dat is wel leuk.”, aldus Luyendyk.