Formula One - Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, 2023 Canadian GP. Lewis Hamilton

Mercedes mikt op ‘fundamentele veranderingen’ in 2024


Het Mercedes-Formule 1 team maakt zich op voor een ingrijpende transformatie. Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, heeft onthuld dat het team ‘fundamentele veranderingen’ aan de auto voor 2024 plant. Deze onthulling komt nadat het team in Monaco een omvangrijk updatepakket heeft geïntroduceerd, dat goede resultaten lijkt op te leveren. Sinds de introductie van de updates in de Grand Prix van Monaco, heeft Lewis Hamilton tweemaal het podium bereikt, en George Russell één keer.

Afscheid van de traditionele sidepods

Interessant genoeg betekende de introductie van de updates een aanzienlijke verschuiving in het ontwerp van de W14, waarbij Mercedes afscheid nam van de nauwelijks bestaande sidepods. Dit illustreert de bereidheid van het team om radicale veranderingen door te voeren als onderdeel van hun streven naar continue verbetering.

Nieuwe updates op de planning

Het team heeft ook plannen voor een grote update op Silverstone. Ondanks de omvang van deze updates maakt Wolff zich geen zorgen over de mogelijke impact op het budget van het team. De Oostenrijkse teambaas bevestigde dat Mercedes een sterke financiële organisatie heeft opgezet, met een team van 46 mensen die de uitgaven nauwlettend in de gaten houden.



Focus op simulaties en leren

Voor het seizoen van 2024 staan er ook omvangrijke aanpassingen op de planning. Volgens Wolff is het echter niet zo dat ze al aan de bouw van de nieuwe auto zijn begonnen. “Het mooie is dat we voortdurend leren over wat de auto doet. Er komen wat fundamentele veranderingen in het ontwerp voor volgend jaar, maar het is niet zo dat we al dingen aan het bouwen zijn. Het is meer wat we simuleren. Dat wordt niet gemeten in geld of windtunneluren”, aldus Wolff.

Blijven onder de limiet

Wat betreft de financiën zit Mercedes nog steeds op het juiste spoor. Wolff bevestigde dat ze naar de trend van hun uitgaven gedurende het hele jaar kijken en middelen toewijzen aan verschillende projecten. Ondanks de geplande veranderingen en updates, blijft het team binnen de begrotingslimieten. “Vorig jaar zijn we het hele jaar onder de limiet gebleven en dit jaar zitten we er nog steeds onder. Dit ligt nog steeds redelijk op schema”, concludeerde Wolff.

Met deze onthullingen kijkt de Formule 1-wereld met grote belangstelling uit naar de ontwikkelingen van Mercedes in de komende seizoenen. Het team lijkt erop gericht om hun dominantie op het circuit voort te zetten, zelfs als dat betekent dat ze ingrijpende veranderingen aan hun auto moeten aanbrengen.