Daverende sprintrace in Imola toont de potentie van nieuwe kwalificatieopzet

Na de daverende sprintrace in Imola vandaag, waarin we wederom getrakteerd werden op een gevecht tussen Verstappen en Leclerc, laten veel fans, kenners en coureurs zich positief uit over dit nieuwe format. Ook Ross Brawn was in zijn nopjes met het spektakel en claimt zelfs dat hij het aantal sprintraces volgend seizoen wilt verhogen naar zes. 

Positieve reacties

Vlak na de spectaculaire sprintrace — die gewonnen werd door wereldkampioen Max Verstappen — stroomde de positieve reacties binnen. Zowel fans als analisten lieten zich erg positief uit over de race en de vernieuwende kwalificatie-opzet die het spektakel mogelijk maakte. Het is dan ook logisch dat ook Ross Brawn tevreden is en wel heil ziet in nóg meer sprintraces volgend jaar. 

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Met teams om de tafel

Het aantal sprintraces ophogen — dergelijke keuzes zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Het voorstel moet immers eerst worden voorgelegd aan de teams. Brawn is echter van plan dit snel te doen. “Dinsdag willen we overleggen om het naar zes te verhogen, dus we zouden zes [sprint]races willen volgend jaar. Ik denk dat ze het succes kunnen zien en ik denk dat we vorig jaar met de oude auto’s nog niet helemaal wisten waar we stonden, maar ik denk dat ze kunnen zien hoe dit doorwerkt in de nieuwe auto’s en de filosofie van de nieuwe auto’s”, zo vertelt Brawn aan Autosport

Voordelen

Deze nieuwe opzet voor de kwalificatie kent volgens Brawn eigenlijk alleen maar voordelen. Hij hoopt dan ook dat de teams akkoord gaan met zijn voorstel. “Ik ben optimistisch dat ze er allemaal de waarde van in zullen zien en wat we fans geven. Ik denk dat je altijd moet onthouden dat de sprint je ook een geweldige vrijdag bezorgt. We hebben de kwalificatie op vrijdag, drie dagen actie voor de fans, dus dat kunnen we niet negeren.”

Heb jij al F1TV? De beste manier om volledige races terug te kijken en live te zien? Nee?! Klik hier en bestel F1TV en kijk met een paar minuten alle race actie!

Al met al is de FIA erg tevreden over de sprintrace, die juist met deze reden was ingevoerd. “We zijn erg tevreden over de sprintrace, geweldig vermaak, veel racen, veel inhalen. We hebben laten zien dat de auto’s kunnen volgen. Je kunt zeggen dat het DRS was, maar je kunt DRS niet gebruiken als je niet achterop de auto zit. Dus ik denk dat het over het algemeen een groot succes was.”

Slag om de arm

De Brit, ooit zelf teambaas in de Formule 1, houdt echter wel een slag om de arm. Besluitvorming in de sport verloopt namelijk zeer stroperig en Brawn is huiverig om te snel te veel veranderingen door te voeren. “Wat ik zou willen is op zijn minst zes races regelen. […] [d]e zes races moeten worden goedgekeurd met een gewone meerderheid. Als we in de toekomst iets willen veranderen aan het format, dan moet er een supermeerderheid zijn, dus acht teams moeten het eens zijn. Ik denk dus dat het belangrijk is om eerst het eenvoudige te doen. En dan is er in de toekomst misschien ruimte om nog verder te evolueren.”

F1Head