Alex Bierens de Haan/Getty Images for Heineken // Getty Images / Red Bull Content Pool

Toto Wolff: Verstappen’s dominant seizoen deert F1-populariteit niet


Het Formule 1-seizoen van 2023 zal de boeken ingaan als het jaar waarin Max Verstappen en zijn team Red Bull Racing de sport domineerden met een ongekende reeks overwinningen. Met maar liefst 19 zeges uit 22 races heeft de Nederlander zijn stempel op het seizoen gedrukt. Ferrari wist slechts één keer het Red Bull-feestje te verstoren en een overwinning op te eisen, terwijl Mercedes – voormalig kampioensconstructeur – het hele seizoen geen enkele overwinning wist te behalen. Toch blijft de populariteit van de Formule 1 onverminderd hoog, aldus Toto Wolff, teambaas van Mercedes.

Wolff optimistisch ondanks afwezigheid overwinningen

In een recente uitspraak benadrukte Wolff dat de dominantie van Verstappen en Red Bull niet heeft gezorgd voor een afname van de interesse in de Formule 1. Sterker nog, de sport blijft groeien, zo ziet Wolff, met uitverkochte races en een sterke aanwezigheid op de sociale media. Hij erkent dat de fans een spectaculaire sport willen zien, maar benadrukt tegelijkertijd dat Formule 1 een meritocratie is – de beste presteerders winnen.

De dominantie van één coureur of team wordt gezien als een eerlijk resultaat van superieure prestaties. Voor Wolff en zijn team is het duidelijk dat ze simpelweg beter moeten presteren om weer mee te kunnen doen voor de overwinningen. Hij wil niet wachten tot de reglementswijzigingen van 2026 om weer competitief te zijn.



Langetermijnvisie en het nalatenschap van Mercedes

Wolff haalt ook aan hoe indrukwekkend de prestaties van Mercedes waren sinds hij bij het team kwam. Hij merkt op dat, hoewel dit seizoen teleurstellend was met een tweede plaats, wanneer men terugkijkt over een periode van tien tot twintig jaar, de resultaten van Mercedes nog steeds bewonderenswaardig zijn. Het is een sentiment dat ons herinnert aan de tijden dat Lewis Hamilton de sport domineerde, iets waar de fans ook aan gewend raakten, maar wat eveneens de kijkcijfers niet leek te schaden.

Het pad vooruit voor Mercedes

De blik op de toekomst is onmiskenbaar gericht op verbetering en terugkeer naar de top. Met een dergelijk succesvol decennium achter de rug, lijkt het erop dat Wolff vastbesloten is om ervoor te zorgen dat Mercedes zijn plaats terugwint op het ereschavot. Het is een uitdaging die hij met volle overtuiging lijkt te omarmen.

Het belangrijkste voor Wolff en Mercedes lijkt de acceptatie te zijn dat succes in de Formule 1 cyclisch is. Terwijl Red Bull en Verstappen nu hun moment in de zon beleven, weerhoudt niets het Mercedes team ervan om terug te komen en de competitie weer naar een hoger niveau te tillen. Het draait allemaal om doorzettingsvermogen en de wil om te verbeteren, iets wat Wolff en zijn team duidelijk klaar voor zijn.