Rudy Carezzevoli/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Waarom Max Verstappen record vierde met Tom Jones over de boordradio


Tijdens de uitloopronde van de Grand Prix van Brazilië klonk er iets bijzonders over de boordradio van Max Verstappen. In plaats van de gebruikelijke technische debriefings of felicitaties van de pitmuur, werd de ether gevuld met de nostalgische klanken van Tom Jones’ ‘Green Green Grass of Home’. Dit was geen toevallige keuze: teambaas Christian Horner had een speciale reden om juist dit nummer te spelen na Verstappens triomf.

Een persoonlijke noot op het asfalt

Het was een moment dat velen deed fronsen; waarom zou een 26-jarige coureur geassocieerd worden met een hit uit de jaren ’60? De verklaring is even simpel als hartverwarmend. In een onthulling na de race vertelde Horner dat de jonge Verstappen vaak luisterde naar Tom Jones op de terugweg van kartwedstrijden, gedraaid door zijn vader Jos. Het nummer is uitgegroeid tot een persoonlijke favoriet van Max, een nostalgisch anthem dat herinnert aan zijn vroege racejaren.

Een feestelijke ontdekking

Deze muzikale anekdote kwam aan het licht tijdens een feestje in Qatar, waar Red Bull de constructeurstitel vierde. Paul Smith, het hoofd communicatie van het team, had zijn gitaar bij zich en speelde diverse nummers die de teamleden uit volle borst meezongen. Toen Horner aan Jos vroeg wat Max zijn lievelingsnummer was, was de onthulling van ‘Green Green Grass of Home’ een verrassing. De teambaas had verwacht dat de voorkeuren van Verstappen uit zouden gaan naar moderne artiesten zoals Ed Sheeran of de nostalgische Spice Girls, maar het was dus de legendarische Tom Jones die de voorkeur genoot van de Nederlander.



Een stukje geschiedenis overstemt het heden

De keuze om het nummer te spelen was niet enkel persoonlijk, maar ook symbolisch. Met zijn zeventiende overwinning van het seizoen brak Verstappen een record dat sinds 1952 op naam stond van Alberto Ascari. De Italiaanse coureur won destijds 75 procent van de races, een prestatie waar Verstappen nu met minimaal 77,27 procent overheen gaat. Horner vond het gepast om deze historische prestatie te koppelen aan een stukje persoonlijke geschiedenis.

Geen zanger, wel een kampioen

Toen Horner Verstappen uitnodigde om mee te zingen, was het antwoord van de kampioen bescheiden: “Ben geen goede zanger.” Echter, de coureur liet zich niet kennen en zette toch in, wat leidde tot een geamuseerde reactie van zijn race-engineer Gianpiero Lambiase: “Don’t give up your day job.” Waarop Verstappen gevat reageerde: “Ik geloof dat ik daar iets beter in ben!” Een moment van luchtigheid en humor die de teamgeest binnen Red Bull Racing onderstreept.

In het kort

Max Verstappen’s historische overwinning in Brazilië werd op een unieke manier gevierd met muziek van Tom Jones over de boordradio. Deze keuze was een knipoog naar Verstappens jeugd en een eerbetoon aan een nieuw F1-record. Het laat zien hoe persoonlijke verhalen en professionele triomfen hand in hand gaan in de wereld van de Formule 1, en hoe een teammoment kan uitgroeien tot een onvergetelijke ervaring voor fans over de hele wereld.