Red Bull Content Pool

Alles wat je moet weten over de Grand Prix van China 2024


De Grand Prix van China maakt op 21 april 2024 haar herintrede in de Formule 1 na een afwezigheid van vier jaar door COVID-19. Dit weekend heeft een afwijkende structuur vanwege het sprintraceformat, wat slechts één vrije training en een direct aansluitende kwalificatie toestaat. Hoewel het evenement enthousiasme oproept, is er ook kritiek vanuit de coureurs over de keuze voor dit format op het Shanghai International Circuit.

Shanghai International Circuit

Het circuit, opgericht in 2003 met een kostenplaatje van $450 miljoen, spreidt zich uit over 5,451 kilometer en beschikt over zestien bochten en twee DRS-zones. De laatste keer dat hier geracet werd, in 2019, stond Lewis Hamilton bovenaan het podium, geflankeerd door Valtteri Bottas en Sebastian Vettel.

Afwijkend tijdschema door sprint format

De Chinese Grand Prix markeert het eerste sprintraceweekend van 2024. Het tijdschema verschilt aanzienlijk in vergelijking met een standaard raceweekend. De actie begint op vrijdag 19 april om 05:30 Nederlandse tijd met een vrije training, gevolgd door kwalificatie voor de sprintrace om 09:30. Op zaterdag vindt om 05:00 de sprintrace plaats, en om 09:00 de kwalificatie voor de Grand Prix, die uiteindelijk op zondag om 09:00 verreden wordt.

Coureurs bezorgd over sprintrace

Max Verstappen en Carlos Sainz hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het nieuwe format. “Het zou beter zijn om een normaal raceweekend te hebben zodat we het circuit echt kunnen leren kennen,” liet Verstappen weten. Sainz voegde toe: “Direct na één uur trainen de kwalificatie in is niet ideaal, vooral na jaren afwezigheid van dit circuit.” Beiden benadrukken dat de keuze voor een sprintrace mogelijk risico’s met zich meebrengt die voorkomen hadden kunnen worden.



Aanpassingen aan het Shanghai International Circuit

In aanloop naar de race zijn aanpassingen gedaan aan het Shanghai International Circuit. Deze omvatten het effenen van hobbels en reparaties aan gebouwen. Hoewel niet alle werkzaamheden, zoals het vernieuwen van twee tribunes, op tijd zijn afgerond, ligt focus vooral op de verbetering van de race-ervaring.

Met deze herintroductie van de Grand Prix van China in het sprintraceformat, belooft het een spannend weekend te worden, vol met strategische en operationele uitdagingen. Het is een mix van vernieuwing, traditie en natuurlijk de strijd om de podiumplaatsen. Fans en teams kijken uit naar wat ongetwijfeld een boeiende race gaat worden in Shanghai.

Tijdsschema Grand Prix van China 2024

DatumTijdEvenement
Vrijdag 19 april05:30Vrije Training 1
Vrijdag 19 april09:30Sprint Kwalificatie
Zaterdag 20 april05:00Sprint Race
Zaterdag 20 april09:00Kwalificatie
Zondag 21 april09:00Race