Fans eisen megabedrag na teleurstellende F1-beleving in Las Vegas


De Grand Prix van Las Vegas zal de racegeschiedenis ingaan als een spektakel met een valse start. Wat een high-roller ervaring had moeten zijn, draaide uit op een anticlimax voor vele Formule 1-fans. Het gevolg? Een rechtszaak met een prijskaartje dat zelfs in de gokstad Las Vegas hoofden doet tollen.
Photo by Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Tijdens de eerste vrije training op het gloednieuwe circuit werd al snel de rode vlag gehesen toen es Carlos Sainz Jr. een onfortuinlijke ontmoeting had met een loszittende putdeksel. Wat volgde was een reeks controlemomenten die de tweede vrije training flink vertraagden. De organisatie besloot VT2 pas te laten beginnen in de late uurtjes, wat leidde tot veel onvrede bij de fans. Deze moesten namelijk voorafgaand aan de sessie de fan zone verlaten.

Gok van de organisatie pakt verkeerd uit

De organisatie van de Grand Prix nam een flinke gok door de fans rustig 200 dollar compensatie aan te bieden voor hun gemiste autosportervaring. Maar in Las Vegas is men niet snel tevreden met kleine winsten, zo blijkt. Een groep van maar liefst 35.000 fans slaat terug met een claim waar de casino’s stil van zouden worden: 30.000 dollar per persoon, wat in totaal uitkomt op een adembenemende 1,05 miljard dollar.

De advocatenkantoren Dimopoulos Law en JK Legal & Consulting staan deze groep bij en verdedigen hun zaak met verve: “We zullen de rechten verdedigen van de fans die grote afstanden hebben afgelegd en een klein fortuin hebben uitgegeven om een unieke ervaring te beleven,” lichtten zij toe. De aanklacht omvat zwaarwegende termen als contractbreuk, nalatigheid en misleidende handelspraktijken.

Botsing van belangen in de woestijn

Het statement van McLaren logo McLaren-teambaas Andrea Stella weerspiegelt de onvrede die ook binnen de paddock leefde. Met een oliedrama vlak voor de race en algemene veiligheidsproblemen waren er zorgen genoeg. “We moeten ons afvragen wanneer de balans tussen de sport en het spektakel te ver doorslaat,” aldus de bezorgde teambaas.In het kort

Las Vegas scheen niet het fortuin te brengen waar velen op hoopten. De magie van Formule 1, vermengd met de glitter en glamour van de entertainmenthoofdstad, kwam niet zonder zijn eigen set aan problemen. Een loszittende putdeksel en een fan zone die te vroeg gesloten werd, zorgde voor opschudding en nu een rechtszaak. Fans die kwamen voor snelheid en sensatie eisen nu een vergoeding die de show van het circuit naar de rechtszaal verplaatst.