Gaat Red Bull gestopt worden door de FIA?


Formule 1 fans en coureurs zijn verdeeld over de recente regelwijzigingen in de sport. Het nieuwe seizoen heeft opnieuw nieuwe regels geïntroduceerd die hebben geleid tot minder opwindende races. Tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië klaagde Carlos Sainz al over het feit dat het inhalen moeilijker was geworden dan het vorige seizoen. De reglementen van 2022 hadden juist gezorgd voor spectaculaire races waarin rijders elkaar beter konden volgen.

Vloerranden

Maar dit seizoen zijn er weer nieuwe regels. Na het gesteggel en gelobby van Mercedes tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan en Canada van vorig jaar, heeft de FIA ingegrepen. De vloerranden werden met 15 mm verhoogd om te voorkomen dat auto’s zouden ‘porpoisen’. Bijna alle coureurs waren tegen deze wijziging omdat Mercedes het meest last had van dit probleem. Red Bull Racing heeft in heel 2022 bijvoorbeeld geen enkele keer te maken gehad met ‘porpoising’.

Het gaat om veiligheid

Ondanks het verzet van de coureurs heeft de FIA nieuwe regels ingevoerd omwille van veiligheid. In België werd TD39/22 geïntroduceerd, waar Ferrari nog steeds last van heeft. Aan het begin van 2023 moesten de vloerranden opnieuw 15 mm worden verhoogd om het verlies van downforce van onder de vloer te compenseren. Ingenieurs proberen deze downforce nu terug te vinden met vleugels en gaten in het ontwerp van de auto, maar dit creëert vuile lucht waardoor het nog moeilijker wordt om elkaar te volgen tijdens de races.



Red Bull te dominant

Er zijn geruchten dat de FIA overweegt om nog meer regelwijzigingen door te voeren om Red Bull Racing af te remmen. Dit team is dit seizoen bijzonder dominant en dit zorgt voor minder opwindende races. Volgens het Duitse blad Auto, Motor und Sport zou dit echter lastig te rechtvaardigen zijn, omdat het niet meer om veiligheid zou gaan, maar om het verbeteren van het spektakel. Red Bull Racing zou dit dan ook niet accepteren, omdat Mercedes jarenlang dominant heeft kunnen rondrijden.

Kortom, de regelwijzigingen hebben geleid tot verdeeldheid en discussie onder fans en coureurs. Het is afwachten of de FIA verdere wijzigingen zal doorvoeren en wat voor gevolgen dit zal hebben voor de sport.