Shutterstock

Guenther Steiner opgeroepen door FIA Stewards vanwege uitspraken


Haas teambaas Guenther Steiner is opgeroepen om zich te melden bij de stewards van de Spaanse Grand Prix vanwege kritische opmerkingen die hij maakte na de race in Monaco vorig weekend.

Scherpe uitspraken tijdens de persconferentie

Tijdens een persconferentie op donderdag op het Circuit de Catalunya in Barcelona, maakte Steiner scherpe opmerkingen over een tijdstraf die werd opgelegd aan Nico Hulkenberg na een ‘botsing’ in de eerste ronde met WilliamsAlex Albon.

Steiner betwijfelde of er wel contact was tussen Hulkenberg en Albon en stelde dat het tijd is dat de FIA full-time stewards in dienst neemt, daarbij wijzend op tal van andere sporten die professionele scheidsrechterorganen hebben.

Beschuldigingen door de FIA

Zijn opmerkingen lijken hem nu in de problemen te hebben gebracht, want hij en teammanager Peter Crolla zijn verzocht zich te melden bij de stewards om 14.30 lokale tijd.

Steiner wordt ervan ‘beschuldigd de artikelen 12.2.1.c, 12.2.1.f en 12.2.1.k van de Internationale Sportcode van de FIA te hebben overtreden tijdens een mediaconferentie die werd gehouden op 1 juni 2023’.



Wat betekenen de overtredingen?

Artikel 12.2.1.c. heeft betrekking op ‘elke frauduleuze handeling of elke daad die schadelijk is voor de belangen van een competitie of voor de belangen van de motorsport in het algemeen’.

Artikel 12.2.1.f. verwijst naar ‘elke woorden, daden of geschriften die morele schade of verlies hebben veroorzaakt aan de FIA, haar organen, haar leden of haar leidinggevende functionarissen, en meer in het algemeen aan de belangen van de autosport en aan de waarden die door de FIA worden verdedigd’.

Verder heeft 12.2.1.k betrekking op ‘elk wangedrag jegens, maar niet beperkt tot: licentiehouders, functionarissen, ambtenaren of personeelsleden van de FIA; personeelsleden van de organisator of promotor; personeelsleden van de concurrenten, leveranciers van producten of diensten aan (of aannemers of onderaannemers van) een van de bovenstaande partijen, en dopingcontrole ambtenaren of een andere persoon die betrokken is bij een dopingcontrole’.

Verder ontwikkelingen

De FIA heeft aangegeven dat ‘vanwege een mogelijk belangenconflict, de heer Felix Holter zich heeft teruggetrokken uit de hoorzitting van de stewards’ met Steiner en Crollas. Dit komt omdat Holter steward was in Monaco.