Haas ontkracht beschuldigingen over Russische connecties: “Het verhaal is simpelweg onjuist”

Haas Automation, het bedrijf achter het Haas Formule 1-team, werd onlangs door het Amerikaanse PBS beschuldigd van zakendoen met de Russische wapenindustrie. Haas heeft inmiddels via een verklaring gereageerd op deze aantijgingen.

Gene Haas: succes in de racewereld en mechanische industrie

Gene Haas, oprichter en teameigenaar, heeft zijn stempel gedrukt op zowel de racewereld als de mechanische industrie. Haas Automation, opgericht in 1983, richt zich voornamelijk op het ontwerpen en produceren van computer numeriek bestuurde apparatuur (CNC). Deze machines worden gebruikt voor nauwkeurige metaalbewerking in diverse sectoren, waaronder de wapenindustrie. Volgens een rapport van PBS beschuldigde de Oekraïense Economische Veiligheidsraad Haas Automation van het zakendoen met de Russische wapenindustrie – een gevoelige kwestie, gezien de recente Russische inval in Oekraïne.

Haas reageert met verklaring

Haas Formule 1-team heeft een verklaring uitgegeven in reactie op de beschuldigingen: “Op dinsdag 14 maart publiceerde PBS een verhaal waarin werd beweerd dat onze teampartner, Haas Automation, machines en onderdelen rechtstreeks aan Rusland leverde op een manier die in strijd was met de Amerikaanse exportcontrole en sanctieregelgeving. De bedrijfsverklaring luidt: dat verhaal is simpelweg onjuist. Zowel in de algemene zin als qua meerdere specifieke uitspraken.” In de verklaring worden vervolgens enkele belangrijke punten opgesomd:

  • Haas Automation houdt zich volledig aan de Amerikaanse exportcontrole.
  • Vanaf 3 maart 2022 zijn er geen machines meer vanuit de Haas Automation-fabriek naar Rusland verscheept.
  • De 18 machines waarnaar in het verhaal wordt verwezen, verlieten de fabriek vóór de Russische invasie in Oekraïne.
  • Haas Automation heeft vrijwillig de relatie met de Russische distributeur beëindigd, zonder verplichting vanuit Amerikaanse regelgeving.
  • Haas Automation steunt Oekraïne en haar inwoners volledig in de verdediging tegen Rusland.

Beëindiging relatie met Russische distributeur

De verklaring gaat verder: “Op 3 maart 2022, kort na de Russische inval in Oekraïne, heeft Haas Automation de relatie met haar enige bestaande onafhankelijke distributeur voor Rusland en Wit-Rusland, Abamet Management, volledig beëindigd. Sinds die datum heeft Haas geen machines, onderdelen of software verkocht of verzonden aan Abamet of iemand anders in Rusland. Dit cruciale feit werd aan de verslaggever van PBS duidelijk gemaakt voordat het verhaal werd uitgezonden. Haas Automation produceert al meer dan 30 jaar machines en er zijn momenteel meer dan 200.000 Haas-machines in gebruik over de hele wereld. Gedurende die periode heeft Haas zich strikt aan alle Amerikaanse exportcontrole- en sanctieregelgeving gehouden en was het een nog grotere voorstander van de Amerikaanse beleidsdoelen waarvoor veel van die voorschriften zijn bedacht.”


F1Head App Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws. Of klik hier voor meer informatie over de F1Head app.

Naleving van regelgeving en toekomstige stappen

Het is duidelijk dat Haas Automation zich inspant om te voldoen aan de regelgeving rondom exportcontrole en sancties. Het bedrijf benadrukt dat het zich altijd aan de Amerikaanse wetgeving heeft gehouden en de Amerikaanse beleidsdoelen ondersteunt. Met het verbreken van de relatie met de Russische distributeur en de garantie dat er geen machines meer naar Rusland worden verscheept, onderstreept Haas Automation zijn betrokkenheid bij het naleven van internationale regels en normen.

Casino Scout Nederland
F1Head